Verontwaardiging en lof voor stap FrieslandCampina - Foto: Mark Pasveer RundveeAchtergrond

Verontwaardiging en lof voor stap FrieslandCampina

Het besluit van de ledenraad van FrieslandCampina om melkvermindering mogelijk te maken wanneer ‘uitzonderlijke omstandigheden’ aan de orde zijn, heeft veel reacties losgemaakt onder melkveehouders.

Reacties op de website van Boerderij en andere media spreken duidelijke taal.

Een groep boeren vindt dat FrieslandCampina morrelt aan de fundamenten van het coöperatieve systeem door (de mogelijkheid te scheppen om) de hand te lichten met de afnameplicht. Vóór het einde van de quotering hadden bestuurders toch ook steeds gezegd dat FrieslandCampina alle ledenmelk zou blijven ontvangen? Nou dan! In veel reacties komt dit soort verontwaardiging terug. Sommigen opperen zelfs dat het tijd wordt om op te stappen bij FrieslandCampina. De ledenraad zou toch niet luisteren naar de leden. Als voorbeeld wordt de gang van zaken in district Groningen genoemd. Daar zouden de leden tegen melkvermindering hebben gestemd, maar met dat signaal is volgens boeren niets gedaan.

Ook lof voor FrieslandCampina

Hier tegenin komen andere reacties, waarin juist lof wordt toegezwaaid aan de ledenraad. De derogatie veilig stellen kost iets. De derogatie verliezen kost nog meer, zo wordt gesteld. Ook worden al te heftige reaguurders terechtgewezen. Een coöperatie moet werken in het algemeen belang, niet in het belang van allereerst jezelf. Te veel melkveehouders zouden FrieslandCampina vooral zien als ‘pinautomaat’, waar je naar believen geld uit kunt trekken. Een flink deel van de boeren vindt het bovendien niet erg als de grote groeiers van de laatste jaren, die alle ruimte naar zichzelf hebben getrokken, nu eens terecht worden gewezen, zo blijkt.

Nog geen concreet besluit

FrieslandCampina heeft overigens nog steeds geen concreet besluit genomen over melkvermindering. De deur is slechts opengezet om het te kunnen doen. Pas eventueel volgende stappen maken concrete maatregelen mogelijk. Ook daar moet de ledenraad weer over besluiten. En het blijven tijdelijke maatregelen.

Beheer
WP Admin