Melkveehouders verdeeld over fosfaatakkoord - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Melkveehouders verdeeld over fosfaatakkoord

Van de melkveehouders is 30% voorstander van het fosfaatakkoord. 45% keurt het af en de rest heeft geen mening.

Dat blijkt uit een enquête van Prosu Databased Marketing onder 1.610 melkveehouders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie en Netwerk Grondig.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 56% vindt dat de Tweede Kamer alleen moet meewerken aan het sectorplan als grondgebonden melkveehouders niet worden gekort op hun melklevering. Het is een belangrijk standpunt van Netwerk Grondig, waarin grondgebonden melkveehouders zich hebben verenigd. Ook de biologische sector is hier voor.

Aanscherping AMvB grondgebonden melkveehouderij

Van de melkveehouders vindt 65% dat de algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor grondgebonden melkveehouderij moet worden aangescherpt. Dit betekent dat uitbreiding van de fosfaatproductie na 2014 vrijwel volledig grondgebonden moet zijn. Grondgebonden en bedrijven die sinds 2014 weinig zijn gegroeid, kunnen dan dieren houden; sterke groeiers moeten dieren afstoten of grond kopen.

Oproep tot wegstemmen mestplan

Milieudefensie en Netwerk Grondig roepen de Tweede Kamer op het mestplan volgende week weg te stemmen. “Het is tijd om met echte oplossingen te komen, anders staat de sector over een jaar opnieuw in paniek bij de staatssecretaris op de stoep”, zegt Bart van Opzeeland van Milieudefensie. De organisatie wil een melkveehouderij ‘die past bij de omvang van Nederland’.

Fosfaatakkoord gesloten

Vorige week sloten de melkveesector, veevoersector en Rabobank een fosfaatakkoord met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Door de melkveestapel te laten krimpen en de hoeveelheid fosfor in veevoer te verminderen, moet de fosfaatproductie onder een met Brussel afgesproken plafond komen. Alleen dan houdt Nederland recht op derogatie.

Representatief onderzoek

Prosu heeft de enquête gestuurd naar de 12.000 melkveehouders waarvan het marketingbureau e-mailadressen heeft. Nederland telt circa 18.000 melkveehouders. Het onderzoek is volgens de organisatie representatief. De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor regionale verschillen in grondgebondenheid. De bedrijven die gegevens invulden, lijken een redelijke doorsnee van de sector te zijn. Een grote meerderheid levert aan FrieslandCampina, 27% past geen weidegang toe en 36% heeft een bedrijf groter dan 120 koeien.

Beheer
WP Admin