Fosfaatplan: minder melk en premie voor afvoer koeien - Foto: Ruud Ploeg RundveeAchtergrond

Fosfaatplan: minder melk en premie voor afvoer koeien

De fosfaatproductie door de melkveehouderij kan volgend jaar 8,2 miljoen kilo omlaag. Dat is de kern van een pakket maatregelen waar staatssecretaris Van Dam en de zuivelsector het over eens zijn.

Die fosfaatreductie is te bereiken door een maatregelenpakket met onder meer een stoppersregeling en een premie voor het afvoeren van vee, samen goed voor €50 miljoen. Grootste reductie wordt gehaald door een melkverminderingsplan in de zuivel. Als laatste is er het voerspoor.

De zuivelsector heeft vrijdag overeenstemming bereikt over dit maatregelenpakket. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het pakket heeft de steun van LTO Nederland, NZO, Nevedi, NAJK en NMV, schrijft Van Dam. De maatregelen zouden ruim voldoende zijn om volgend jaar onder het fosfaatplafond te komen. Dit jaar is de verwachte overschrijding van het plafond 6,6 miljoen kilo, heeft het CBS becijferd. Vorig jaar was dat 7,2 miljoen kilo.

Sector en overheid elk €25 miljoen voor opkoop vee

Belangrijkste ‘winst’ moet komen van een reductie van de veestapel. Die krijgt op twee manieren vorm. Er komt een stoppersregeling. Voor boeren die willen ophouden komt er een liquiditeitsvoorziening waar de gezamenlijke banken aan zouden moeten meewerken. Die zou de stoppers moeten stimuleren om al in 2017 hun vee af te voeren.

Daarnaast komt er een premie om koeien uit productie te halen. Deze premieregeling wordt volgend jaar drie keer opengesteld. De eerste keer is de premie het hoogst, om veehouders te stimuleren zo vroeg mogelijk te stoppen.

Van Dam heeft voor de veevermindering €25 miljoen beschikbaar. De zuivelsector verdubbelt dat bedrag tot €50 miljoen. De stoppersregeling en de koepremie moeten samen 2,5 miljoen kilo fosfaat opleveren.

Reductieplan van de zuivel: korting op de melkprijs

De helft van de inspanning komt van de zuivelsector. Deze komt zelf met een fosfaatreductieplan dat goed is voor 4 miljoen kilo fosfaat. Melkveehouders die meer produceren dan een referentiehoeveelheid krijgen een korting. Alleen bedrijven die 4% minder koeien hebben dan op 2 juli 2015, worden ontzien.

Voor het reductieplan en de stoppersregeling wil Van Dam algemeenverbindendverklaringen afkondigen. Het is nog niet helemaal duidelijk of de maatregelen passen binnen de regels voor mededinging. Van Dam gaat dat onderzoeken.

Voerspoor

Via efficiënter voeren kan naar verwachting de fosfaatproductie 1,7 miljoen kilo omlaag. De afspraken die al eerder zijn gemaakt over het verbeteren van de mineralenefficiency via de Kringloopwijzer worden aangescherpt. Het gaat daarbij om het mengvoer. Van Dam voegt hier in zijn brief later aan toe dat hij verwacht dat hier nog meer winst mogelijk is.

Aanvullend hoopt Van Dam dat vanuit de varkenshouderij ruimte kan ontstaan. Hij wil het Actieplan Vitale Varkenshouderij versneld uitvoeren. Daarvoor trekt hij €5 miljoen uit.

Het pakket kost de overheid in totaal €30 miljoen, waarvan €23 miljoen afkomstig uit het steunpakket van de Europese Unie. Het is de bedoeling dat de eerste maatregelen op 1 januari 2017 ingaan.

Beheer
WP Admin