Derogatietop over plan melkveehouderij uitgesteld - Foto: Ruud Ploeg RundveeAchtergrond

Derogatietop over plan melkveehouderij uitgesteld

Met stoom en kokend water werkt de melkveehouderijsector aan een plan. Toch was de ambitie om alles vrijdag 11 november te beklinken te ambitieus. De derogatietop is later.

De oproep van voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij op de bijeenkomst van melkveehouders in Zwolle was helder. Hij wilde vrijdag 11 november een derogatietop organiseren met vertegenwoordigers van de zuivelsector om samen tot een breed gedragen plan te komen. Deze ambitie staat nog steeds, maar het staat al vast dat de top niet op vrijdag wordt gehouden. Het wordt later. Hoeveel later het wordt, is nog niet bekend. De verwachting is dat het begin volgende week zal gebeuren. Er is namelijk haast.

Werken aan breed gedragen plan

Het doel van de derogatietop is duidelijk: vertegenwoordigers van de melkveehouderij, banken, de veevoerbranche en de zuivelsector moeten samen met een breed gedragen plan komen om de fosfaatproductie van de melkveehouderij te verlagen in 2017. Dit is essentieel voor behoud van de huidige derogatie, de mogelijkheid om te gaan onderhandelen voor de nieuwe derogatie én voor het invoeren van het fosfaatrechtenstelsel zonder dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Kees Romijn zegt dat het reductiedoel neerkomt op 175.000 koeien minder. Daarnaast worden het voerspoor en een stoppersregeling genoemd als routes om de fosfaatproductie te verlagen.

Nog onduidelijkheid over deelnemers top

Los van het doel van de derogatietop is er nog veel onduidelijk over de derogatietop. Vast staat dat deze is uitgesteld, maar tot wanneer is niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk wie er op de top aanwezig zullen zijn. Melkveehouders zullen vertegenwoordigd zijn via organisator LTO en ook de melkveehoudersvakbond is uitgenodigd. Voerproducenten zitten via Nevedi aan tafel en ook de Nederlandse zuivelorganisatie doet mee, net als de banken. Wie er précies aan tafel zitten blijft vooralsnog geheim. Vanuit de natuur- en milieuhoek en andere maatschappelijke organisaties lijkt er vooralsnog niemand aan tafel te zitten.

Volop overleggen over aanpak

Deze week zijn er volop overleggen over de aanpak. NZO vergaderde begin van de week, maar kwam er nog niet direct uit. Nevedi vergadert woensdag 9 november en wil donderdag 10 november een voorstel voorleggen aan de leden. Dat het gaat om fosfaatverlaging in het voer lijkt duidelijk. Het plan zal vooral gericht zijn op verlaging van fosfaat in de melkveehouderij en niet in de varkenshouderij of pluimveehouderij, waar ook winst te behalen valt om onder het totale fosfaatplafond van de veehouderij te komen. Hoe het plan er definitief gaat uitzien is nog onduidelijk. Vooralsnog lijkt onder druk alles vloeibaar te worden en lijkt er zicht te komen op een akkoord.

Beheer
WP Admin