Pieter Heeg en zijn vader bij melkveebedrijf Sassinga - Foto: Anne van der Woude RundveeAchtergrond

Verdienen met melk en mest

Pieter Heeg van melkveehouderij Sassinga is de eerste ‘klant’ van mest- en energiecoöperatie Jumpstart. Hij wil mest net zo behandelen als melk: als een product om iets aan te verdienen.

Melkveehouder Pieter Heeg (27) uit Hinnaard heeft als eerste een monovergister staan van mest- en energiecoöperatie Jumpstart. Dat was niet omdat Jumpstart hem hiervoor benaderde. Heeg was al een klein jaar zelf op zoek naar mogelijkheden om meer te doen met de mest van het melkveebedrijf van hem en zijn vader. “Ik wilde iets doen met mest, zowel uit financiële overwegingen, als om de duurzaamheid”, zegt hij. “Meer halen uit mest, dat trekt me wel.”

Heeg heeft samen met zijn vader Minne (57) een melkveebedrijf met 155 koeien plus jongvee, in Hinnaard. De koeien worden op in totaal zo’n 75 hectare land gehouden. De bedoeling is om door te groeien naar 175 koeien. In de huidige situatie moet al een deel van de mest buiten het eigen bedrijf worden afgezet. Met de groei erbij wordt dat nog meer.

Pieter Heeg en zijn vader bij melkveebedrijf Sassinga.
Foto: Anne van der Woude


Hoe helpt zo’n monovergister jullie van het teveel aan mest af?

“De monovergister haalt het methaangas uit de mest. Met dat gas wordt elektriciteit opgewekt, dat we leveren aan FrieslandCampina. Achter de vergister heb ik een mestkraker staan. Daarmee kan ik mineralen halen uit zowel de dikke mest, als uit het digestaat. De dikke fractie kan ik nog zonder kosten in de akkerbouw afzetten. Het digestaat gaat door de kraker, waarna ik het fosfaatdeel afvul in ‘big bags’ die voor de export weggaan. Bij de RVO kan ik een vakje invullen, waarmee dit ook echt als export staat aangemerkt. De stikstof voeg ik bij het kalideel en breng ik terug op het eigen land.”


De monovergister draait het best op verse mest. Hoe regelen jullie dat?

“Onze koeien hebben weidegang. Dat is vereist bij dit project. Ze staan echter ook een deel van de dag op stal. Daar hebben we dichte sleuvenvloer met een mestschuif en achterin de stal een stortput van 140 kuub. Een dichte vloer is efficiënter voor de vergisting dan een open roostervloer. Vanuit de put wordt de vergister gevuld.”


FrieslandCampina neemt van jullie stroom af en betaalt voor CO2-reductie. Hoe gaat dat?

“Ons is verteld dat onze stroom een speciaal ‘herkomstcertificaat’ krijgt. Daarmee gaat het het net op. FrieslandCampina koopt die stroom, waarbij de stroom met ons certificaat wordt gekoppeld aan een speciale fabriek van FrieslandCampina. Die kan vervolgens aan afnemers, zoals Unilever en Danone, laten zien waar de duurzame energie vandaan komt. Grote bedrijven eisen dat steeds vaker. Verder krijgen wij €10 per ton vermeden CO2-uitstoot. Dat gaat via de verbranding van methaan, een gas dat 28 keer schadelijker is voor het milieu dan CO2 zelf.”

Beheer
WP Admin