RvS: overdracht stikstofdepositie vanuit 'caravanstalling' mogelijk - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

RvS: overdracht stikstofdepositie vanuit ‘caravanstalling’ mogelijk

De Raad van State (RvS) heeft alle bezwaren tegen het uitbreiden en exploiteren van een kalverhouderij in Grubbenvorst, Limburg deze week van tafel geveegd. Dat er caravans in plaats van vee in een saldo-gevend bedrijf stonden, maakt niet uit.

De Vereniging Behoud de Parel, de Coöperatie Mobilisation for the Environment en de Vereniging Stedelijk Leefmilieu, Groen en Milieubeheer waren naar de Raad van State (RvS) gestapt, omdat het bedrijf naar hun mening geen vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 zou moeten krijgen. De nabijgelegen Natura 2000-gebieden zouden bedreigd worden door de extra ammoniakemissie. Het bedrijf ligt in de omgeving van Natura 2000-gebieden Maasduinen, Boschhuizerbergen en Deurnsche Peel en Mariapeel.

Argument bezwaarmakers: saldo-gevende bedrijven hebben al lang geen vee meer

Een argument dat de bezwaarmakers aanvoeren is dat de saldo-gevende bedrijven om de uitbreiding te realiseren al lange tijd geen vee meer hebben. RvS is echter van mening dat deze bedrijven op de referentiedata wel degelijk toestemming hadden om vee te houden met bijbehorende ammoniakemissie. Dat op het moment van de overname van de stikstofdepositie of op het moment van de intrekking van de vergunning geen vee aanwezig was op het saldo-gevende bedrijf, is niet relevant. Ook het feit dat een van de saldo-gevende bedrijven al jaren gebruikt werd als caravanstalling doet RvS niet van visie veranderen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin