Na groei moeten ondernemers zich volgens Rabobank richten op optimalisering - Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Rabobank: regionaal druk op grondprijzen

Mede door invoering van fosfaatrechten kunnen grondprijzen regionaal onder druk komen te staan. Dat meldt Rabobank in zijn jongste Cijfers & Trends Melkveehouderij.

Het document biedt weliswaar geen schokkende nieuwe inzichten, maar tussen de regels door worden de nieuwe contouren van de Nederlandse melkveesector langzamerhand duidelijker. De fosfaatrechten drukken duidelijk hun stempel. Los van de mineralen komen de grenzen van groei ook in zicht op het gebied van ruimtelijke ordening en ammoniak.

Niet verwonderlijk is dat als gevolg van de intrede van fosfaatrechten de groeistappen weer wat kleiner worden. Hierdoor komt hernieuwde focus op renovatie, beperkte groei en optimalisatie. Duidelijk is dat het tijd is voor de puntjes op de i. Op bedrijven die grote groeistappen achter de rug hebben zijn volgens de bank intensivering, vreemde arbeid, automatisering en koppelmanagement aandachtspunten. Een goede monitoring van de opschaling is van belang. Het optimaliseren van de mineralenkringloop vormt een uitdaging.

Door kapitaalintensieve investeringen is de financieringsintensiteit per kilo melk in ruim 10 jaar verdubbeld naar ruim €1,30. De sector is hiermee gevoelig voor renteschommelingen. Minder marktbescherming zorgt er volgens de Rabobank voor dat de sector volwassen wordt. Dit zorgt wel voor meer volatiliteit en financiële risico’s. Het financieel management krijgt een grotere rol.

Structureel betere melkprijzen blijven voorlopig uit

Wat betreft de melkprijzen blijven structureel betere prijzen nog uit. Echt significant betere afzet ten aanzien van de melkproductie is nog niet waarneembaar. Ook de gevormde voorraden blijven de sector komende tijd parten spelen. Belangrijke afzetmarkten voor de EU als het Midden-Oosten en Noord-Afrika groeien niet wezenlijk vanwege de lage olieprijzen. Daarbij zijn de gevolgen van de Brexit nog onduidelijk.

Rabobank bevestigt nog eens eerdere voorspellingen dat het aantal melkveebedrijven in Nederland komende jaren in rap tempo gaat dalen. Van de krap 17.000 bedrijven in 2015 blijven er naar verwachting 12.000 over in 2020.

Beheer
WP Admin