Piet Boer van FrieslandCampina - Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Oproep voor snelle invoering Kringloopwijzer

Piet Boer van FrieslandCampina roept de politiek op om de Kringloopwijzer al in 2017 toe te staan voor verantwoording van fosfaatproductie.

Dat zegt hij tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. “Al het huiswerk is gedaan. Hij is klaar voor gebruik”, aldus Boer. Hij noemt de fosfaatrechten zonder Kringloopwijzer platte dierrechten. Ook de melkveehoudersvakbond pleit ervoor de Kringloopwijzer niet achteraf in te voeren. “Dat zou kunnen betekenen dat je achteraf minder koeien had hoeven afvoeren”, duidt Henny Verhoeven.

Boer benadrukt dat het terugbrengen van de fosfaatproductie tot onder het plafond van essentieel belang is voor behoud van derogatie. “Nederland wordt in Brussel niets gegund, we moeten het echt verdienen”. Om de fosfaatproductie zo snel mogelijk te verlagen, heeft FrieslandCampina €15 miljoen geïnvesteerd in het verlagen van de veestapel. Boer roept staatssecretaris Van Dam op om het crisisbudget voor de veehouderij ook te besteden aan het melkverminderingsplan.

‘Fosfaatrechten niet vrij verhandelbaar maken’

Tijdens het rondetafelgesprek opperden Willem Bruil van Instituut Agrarisch Recht en Frits van der Schans van CLM om de fosfaatrechten niet vrij verhandelbaar te maken. “Met een ruime invulling van de fosfaatbank kun je veel problemen rondom knelgevallen voorkomen”, aldus Bruil. Door het niet verhandelbaar maken van de rechten, krijgen de rechten ook geen financiële waarde, waardoor veel rechtszaken kunnen worden voorkomen. Van der Schans voegt eraan toe dat de fosfaatrechten eerder kunnen worden afgeschaft, wanneer de grondgebondenheid van de melkveehouderij nadrukkelijker wordt ingevoerd.

NAJK: derogatie tot topprioriteit maken

Bij het rondetafelgesprek werden diverse alternatieven voor de fosfaatrechten aangedragen. De zuivelsector is ervan overtuigd dat er geen tijd meer is om naar alternatieven te kijken, vanwege het belang voor derogatie.NAJK-bestuurder Bart van der Hoog riep Van Dam op om het verkrijgen van derogatie tot topprioriteit te maken. Als de derogatie niet wordt verkregen moet er volgens hem goed gekeken worden of de invoering van fosfaatrechten dan wel zinvol is.

Beheer
WP Admin