Grotere vraag naar melkvee door uitstel fosfaat - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Grotere vraag naar melkvee door uitstel fosfaat

Handelaren in vee geven aan dat in de afgelopen week meer vraag naar melkkoeien is ontstaan. Het uitstellen van de fosfaatrechten met een jaar is daaraan debet.

Melkveehouders die nog plek in de stal hebben en op basis van grond kunnen uitbreiden en voldoende financiële middelen hebben, kopen nu koeien. Vooral nu de melkprijs weer stijgt en de voorspellingen goed zijn. Een van de handelaren geeft aan dat hij nu bij meerdere melkveehouders 10 à 12 vaarzen heeft geleverd.

Duidelijke verschillen tussen melkveebedrijven

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de melkveebedrijven. Intensieve bedrijven hebben veelal geen ruimte qua grond om extra koeien te houden met het oog op de AMvB. Die melkveehouders vragen nu vaak niet naar extra melkkoeien. Melkveehouders die wel plaatsingsruimte op basis van grondgebondenheid hebben, willen vaak wel wat extra koeien erbij. Ook zijn er melkveehouders die niet veel ruimte hebben, maar op basis van de AMvB wel koeien erbij willen. Zij willen op 1 januari zo veel mogelijk vee in de stal hebben staan. Bij veel melkveehouders blijven de financiën echter wel een rol spelen. Als zij dat geld zelf niet hebben zouden zij dat moeten verkrijgen via de bank, en die staan daar nu veelal niet om te springen.

Prijs stijgt iets, aanbod is krap

Door de extra vraag naar vee is de notering van Boerderij de afgelopen week opnieuw iets gestegen. Dit komt vooral doordat de prijs wat aan de lage kant stond, echte prijsverhogingen zijn nog niet gemeld.Het aanbod van melkvee binnen Nederland is nog erg krap, omdat nog maar weinig melkveehouders nu al stoppen met hun bedrijf. Het meeste vee wordt dan ook geïmporteerd vanuit Duitsland. Daar zijn veel stoppende melkveehouders en zijn grotere koppels koeien te koop.

Exportvaarzen gunstig geprijsd

Een melkkoe van eerste kwaliteit is met €25 verhoogd en brengt maximaal €1.075 per stuk op. Vorig jaar werd nog €1.400 voor een dergelijke koe betaald. Exportvaarzen zijn door het wegblijven van de vraag vanuit het buitenland ook gunstig geprijsd. Een langdrachtige vaars noteert tot maximaal €825 per dier. Dit is nog €250 minder dan een jaar geleden. Hoewel de prijs van slachtkoeien nu niet op een hoog niveau ligt, is het verschil met de aankoop van een vaars niet al te groot. Bij een prijs van €2,50 en een mooi bevleesde slachtkoe is de opbrengst zo’n €800. Voor €100 tot €150 extra krijgt de melkveehouder een nieuwe vaars op het erf geleverd. Voor vervanging van de wat oudere koeien wordt nu dan ook om vee gevraagd.

Vraag naar melkvee houdt aan

De verwachting van handelaren is dan ook dat de vraag nog wel even aanhoudt. Dit ondanks dat er nog steeds geen duidelijkheid is of de overheid gaat ingrijpen om de derogatie te behouden.

Beheer
WP Admin