Rundveehouderij

Achtergrond 1706 x bekeken

Zuivelmarkt rustig bij laag prijsniveau

Rust op een laag prijsniveau. Zo laat de zuivelmarkt zich momenteel waarschijnlijk het beste typeren. Er is nog steeds behoorlijk veel aanbod van melk, met daardoor ook een blijvende druk op de prijzen.

Ondertussen verloopt de handel vrij ongeanimeerd. Er wordt zeker nog wel product verkocht, want de afzet moet doorgaan, maar er wordt niet vlot verkocht.

De notering voor foliekaas komt bijna niet van de plaats. Fabrikanten willen de foliekaasprijs graag weer op ongeveer €2 per kilo krijgen, maar de markt werkt daar niet aan mee. Er blijven voortdurend geluiden komen over verkopen tegen veel lagere prijzen. Dat ondermijnt een beweging omhoog. Sommige handelaren menen dat de kaasprijs eerst nog verder moet zakken, voordat de markt weer beter wordt.

Prijzen melkpoeders redelijk stabiel

De prijzen voor melkpoeders zijn redelijk stabiel. Magere melkpoeder voor humane consumptie brengt tussen de €1.600 en €1.650 per ton op. Magere melkpoeder met bestemming veevoer noteert rond de €1.560 per ton. Wei noteert tussen de €525 en €535 per ton. Voor deze twee laatste producten zijn de prijzen in december lager geweest, maar van marktherstel is ook hier nog geen sprake. De prijzen zijn erg laag. Langzaamaan lijkt ook meer melkpoeder in interventie (en 'private opslag') te komen. De voorraden blijven toenemen.

Ook de markt voor vloeibare producten blijft zwak, al stabiliseerde de roomnotering op ongeveer €3.200 per ton en trok de spotmarktnotering voor rauwe melk met een cent per kilo aan. Echter, 17,5 cent per kilo franco is nog altijd maar de helft van de prijs van eind 2014.

Prognose: zwakke, rustige markt

Of registreer je om te kunnen reageren.