Rundveehouderij

Achtergrond 4156 x bekeken 1 reactie

Zuivelmarkt nog niet uit het slop

De zuivelmarkt blijft onveranderd rustig. Kopers van zuivelproducten zien de markt nog niet snel aantrekken, dus hebben geen haast om producten aan te kopen.

Prijzen blijven over de gehele linie onder druk staan. Er is een groot aanbod van mageremelkpoeder dat boven de markt hangt.

Niet alleen in interventie zit de nodige mageremelkpoeder, maar ook in private opslag. Verse mageremelkpoeder noteert zo'n €20 per ton minder dan een week geleden met een prijs rond €1.640 per ton. De prijs van boter is gedaald naar €2.700 per ton, die van room naar €3.000 per ton.

Bijna geen handel in kaas

Kaas blijft het zorgenkind in de zuivelmarkt; de prijs is verder gedaald en handelaren melden dat er bijna niet wordt gehandeld. Foliekaas brengt tussen €1,85 en €1,90 per kilo op.De malaise op de zuivelmarkt lijkt voorlopig nog niet voorbij. De economische berichten rondom China zijn negatief, de groei van de economie lijkt verder af te nemen. De olieprijs zal ook verder dalen, waardoor oliestaten minder inkomsten vergaren om zuivelproducten in te kopen. Rusland is ook nog steeds niet op de markt. En al zal het land de grens openstellen, dan is ook daar nog eerst het nodige economische herstel nodig om op het oude niveau terug te komen.

Melkaanvoer grootste invloed op zuivelprijs

Vooralsnog lijkt de melkaanvoer de grootste invloed te kunnen hebben op de zuivelprijzen. Het laten weglopen van de melk in het Noorden had weinig effect op de markt, net als de vele koeien die in de VS om het leven kwamen door de sneeuwstorm begin januari. Een kabbelende markt met dito prijzen is voorlopig de voorspelling.

Prognose: rustige markt.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mager melkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina

Eén reactie

  • HJ O R

    Nog niet zo lang geleden stonden SJ Schenk en Sybren Attema voor volle zallen te bleren over bevrijdingsdag en gouden tijden, kritische leden werd de mond gesnoerd en Syta werd voor gek verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.