Foto: ANP RundveeAchtergrond

Van Dam: melkveehouder is groei sinds 2 juli kwijt

Melkveehouders zullen hun groei sinds 2 juli 2015 sowieso kwijtraken bij de invoering van fosfaatrechten. Die boodschap geeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij begrijpt dat melkveehouders snel duidelijkheid willen over de invoering van fosfaat rechten. “Vanuit het oogpunt van de melkveehouder heeft het al te lang geduurd.

“Maar het stelsel moet goed en zorgvuldig worden opgesteld, omdat de effecten zo groot zijn. Het is mijn ambitie om dat rechtvaardig te doen, maar dat vereist juridische zorgvuldigheid”, zegt Van Dam.

Juiste stimulansen

Een van de zorgen van de staatssecretaris is dat het systeem de juiste stimulansen moet hebben. “We voeren een nieuw sturingsinstrument in, waarvan het negatieve effect misschien intensivering kan zijn. Dat willen we juist niet. Het gaat ons er om een juiste balans te hebben tussen landbouw en natuur.”

Risico op kwijtraken derogatie

De melkveehouderij in Nederland is sterk, zo benadrukte Van Dam tijdens zijn bezoek aan de Grüne Woche in Berlijn tegenover de buitenlandse pers. Daaraan legde hij uit dat Nederland het risico loopt de derogatie kwijt te raken omdat het fosfaatplafond wordt overschreden. “De zuivel is sterk. Maar ik heb wel zorgen over de fosfaatproductie. De situatie is zorgwekkend.”

Beheer
WP Admin