Nog geen witte rook verwacht bij melkveediscussie RundveeAchtergrond

Nog geen witte rook verwacht bij melkveediscussie

Het ziet er niet naar uit dat de regiegroep die zich buigt over de fosfaatrechten voor de melkveehouderij er woensdag uit komt tijdens het bestuurlijk overleg in Den Haag.

De deelnemers van de regiegroep, vertegenwoordigers van de melkveehouderij, natuur- en milieuorganisaties en het ministerie, zijn nog sterk verdeeld over de wijze waarop de melkveehouderij begrensd moet worden. “Het is een overleg, maar dat wil niet zeggen dat dit het laatste overleg is”, aldus een van de deelnemers. Ook spreekt het ministerie inmiddels over duidelijkheid in februari en niet over januari, waar eerder over werd gesproken. De staatssecretaris verwacht over ‘enkele weken’ duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Fosfaatrechten

Landbouw- en milieuorganisaties zijn sterk verdeeld over de fosfaatrechten. LTO Melkveehouderij is voor het invoeren van fosfaatrechten als minst slechte oplossing voor de overschrijding van het fosfaatplafond, maar is tegen een generieke korting. De organisatie pleit er voor het overschot aan fosfaatproductie in te leveren via een korting op fosfaatrechten bij de handel in rechten, dit duurt langer maar is minder pijnlijk voor de sector. Kees Romijn (LTO) vindt dat Nederland een goed verhaal heeft richting Brussel, ook als het fosfaatplafond eventueel meerdere jaren wordt overschreden. “De extra mestproductie komt immers niet op het land terecht.” Stichting Natuur en Milieu blijft bij de fosfaatbank als beste oplossing voor de overproductie. Zij willen grondgebonden bedrijven vrijstellen van het inleveren van fosfaatrechten.

Regiegroep

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma richtte de regiegroep op om mee te denken over een stelsel van fosfaatrechten. Belangrijkste vragen hierbij zijn hoe de rechten worden verdeeld over de melkveehouders, hoe gekort kan worden om terug te komen onder het fosfaatplafond en hoe er met knelgevallen omgegaan moet worden.

Beheer
WP Admin