Rundveehouderij

Achtergrond 3400 x bekeken

Nieuw zuiveljaar, nieuwe zorgen

Het nieuwe jaar brengt nieuwe zorgen voor de zuivelmarkt. De dip op de vloeibare markt, zoals die wel vaker voorkomt rond kerst en oud en nieuw, trekt heel langzaam iets weg. Voor het overige zit de markt nog altijd vast.

Daar bovenop zijn nieuwe zorgen gekomen over met name de Chinese economie. De angst is dat de beurscrashes in China de juist iets aantrekkende import van zuivel zullen verstoren.

Zuivelveiling Fonterra

Een eerste gevolg van de problemen was eerder deze week al zichtbaar bij de Global Dairy Trade-veiling (GDT) van Fonterra. De verwachting was eerst dat de prijzen daar wat omhoog zouden gaan, omdat de perspectieven Nieuw-Zeelandse melkproductie steeds minder goed worden. Het El Niño-effect doet zich meer en meer voelen op de Nieuw-Zeelandse productie, zo wordt gemeld. Kopers op de GDT-veiling lieten zich echter sterker leiden door de signalen over de Chinese economie, dus volgde een daling van de GDT.

Overvloed aan melk

Dat beïnvloedt ook de Europese markt. Verwerkers kampen met een overvloed aan melk. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en verder de Europese Unie in. Iedereen zoekt wanhopig naar afnemers, maar die leunen achterover. De markt voor poeders en kaas blijft beroerd. Ook de botermarkt kreeg een tik naar beneden, maar die doet het relatief nog altijd iets beter. Boter noteert €2.750 per ton, room zo'n €3.200 per ton.

Lage prijzen

De prijzen voor rauwe melk, magere melk en melkconcentraat trokken iets bij, maar blijven relatief laag. Rauwe melk levert franco 16 tot 17 cent per kilo op, concentraat ruim €1.000 per ton droge stof.

Prognose: moeilijke markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.