Henk van der Veen: "We moeten op een nette manier omgaan met ons vee." Foto: Ruud Ploeg RundveeAchtergrond

Handelaar: licht kalf langer voeren

De afzet van nuchtere kalveren verloopt moeizaam. De prijzen zijn flink gedaald. Handelaar Henk van der Veen adviseert melkveehouders vaker lichte kalfjes iets langer aan te houden.

Henk van der Veen (61) heeft in Dalfsen (Overijssel) een veehandel en exportverzamelcentrum. Hij handelt hoofdzakelijk in nuchtere kalveren en schapen. De ervaren Van der Veen zit ruim veertig jaar in het vak. Ook hij merkt dat de handel in nuchtere kalveren momenteel moeizaam verloopt. Met name lichte dieren zijn moeilijk te plaatsen. Dat vereist actie.

De afzet verloopt moeizaam. Kunt u de kalveren nog kwijt?

“Dat is tot op heden nog geen probleem. Wel adviseer ik melkveehouders steeds vaker om te lichte kalfjes iets langer aan te houden. Dan gaat het vooral om lichte kalveren tussen 14 en 21 dagen oud. Een of twee weken extra melkgift maakt voor deze dieren een groot verschil. Ze moeten geschikt zijn voor de kalvermester. Daar beoordeel ik ze op. Ik wil er zeker van zijn dat ik de kalveren kan plaatsen. Mesters willen vooral de zwaardere dieren. Dat is hun goed recht. Voor mij is het zaak dieren af te leveren waar zij iets mee kunnen.”

Welke gewichten worden gevraagd?

“Kalvermesters willen gezonde dieren die minimaal 36 tot 40 kilo wegen. Voor melkveehouders moet het geen probleem zijn om kalfjes binnen uiterlijk 34 dagen op dat gewicht te krijgen. Kalfjes die niet tijdig die gewichtsklasse bereiken, zijn ook niet geschikt voor de mesterij. Daar mankeert echt wat aan.”

Kan het voor melkveehouders uit om een kalf langer te voeren?

“De melk is momenteel niet duur. Bij een melkprijs van 30 cent kost het melkveehouders zo’n €10 tot €15 om een kalf een week langer te voeren. Lichte vaarskalveren hebben momenteel een negatieve waarde. Door deze kalveren iets langer aan te houden, kun je als boer zorgen voor een positieve waarde van de dieren. Zo kun je toch nog een paar tientjes per kalf verdienen.”

Hoe reageren melkveehouders op uw advies?

“Ik onderhoud een goede relatie met mijn klanten en schroom er niet voor hen advies te geven. Dat zorgt niet voor wrijving. Het is bovendien in het belang van de sector. In deze regio passen melkveehouders van oudsher gelukkig goed op hun jonge dieren. In mijn klantenbestand zitten bovendien veel bedrijven met een omvang van 70 tot 150 melkkoeien. Deze bedrijven besteden gemiddeld meer tijd en aandacht aan hun jonge dieren dan grotere bedrijven. Die zijn meer gericht op melk producerende dieren en gaan over het algemeen vaker nonchalanter om met de verzorging van kalfjes, uitzonderingen daargelaten.”

U haalt het sectorbelang aan. Wat bedoelt u precies?

“We kunnen het ons als sector niet permitteren om te lichte dieren zomaar af te stoten. Van collega-handelaren hoor ik soms dat te lichte dieren op verzamelcentra worden geëuthanaseerd. Hoewel het misschien om uitzonderingen gaat en niet vaak voorkomt, heb ik daar toch moeite mee. Wanneer melkveehouders deze dieren iets langer aanhouden, kun je dergelijke situaties voorkomen. Die boodschap wil ik graag verkondigen. We moeten op een nette manier omgaan met ons vee, voordat allerhande groeperingen met negatievere verhalen aan de haal gaan.”

Beheer
WP Admin