Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Expanderende melkveehouderij zet vleeskalverketen voor blok

De sterk uitbreidende melkveehouderij brengt de kalversector in de problemen. De vleeskalversector kampt met een stagnerende tot krimpende markt voor kalfsvlees en dan dreigt een sterk uitbreidende melkveehouderij die markt te bederven door opeens veel meer nuchtere kalveren aan te bieden.

Voor de sterk gegroeide melkproductie wist de zuivel met een aantal noodmaatregelen nog enigszins uit de problemen te blijven. FieslandCampina beloont boeren voor het dempen van de melkaanvoer en laat een ander deel van de overtollige melk bij derden verwerken. Voor het ook sterk toegenomen aantal geboorten van nuchtere kalveren is het moeilijker om met goede maatregelen te komen. Je kunt geen geboorte tegenhouden en direct doodmaken is onacceptabel.

Stagnerende vraag en meer nuka’s

Zie hier het probleem van de vleeskalversector. De sterk uitbreidende melkveehouderij legt een deel van haar problemen op het bordje van de aanpalende sector neer. Die kan dat echter ook niet zomaar oplossen. De vleeskalversector kampt met een stagnerende tot krimpende markt voor kalfsvlees en dan dreigt een sterk uitbreidende melkveehouderij die markt te bederven door opeens veel meer nuchtere kalveren aan te bieden. Logisch eigenlijk dat de integraties scherper gaan selecteren en de nuka-prijzen fors verlagen. Naar verluid willen sommige handelaren al geen nuka’s onder de 45 kilo meer ophalen. De veemarkt in Purmerend was dinsdag zelfs niet open omdat er geen plek was voor meer kalveren en op een verzamelplaats in het noorden van het land werden vorige week tientallen kalveren doodgespoten, zo wordt gemeld.

Woordvoerders van de kalversector en melkveehouderij staan niet te trappelen om hierop te reageren, of schieten in de ontkenning, maar een probleem is er zeker.

Nog nooit zoveel kalveren

Handelaren vertellen dat ze in de loop van hun soms lange carrière nog nooit zo’n groot aanbod van nuka’s hebben meegemaakt. Van het leegstandsbeleid, zoals de integraties dat in de laatste jaren hanteerden, komt volgens hen weinig meer terecht. Alles staat vol. Zelfs varkensstallen worden omgebouwd tot kalverhok. En dan zijn de kalveren straks ook nog midden in de zomer slachtrijp. Dat wordt een ramp voor de opbrengstprijzen.

Integraties zouden een deel van de problemen kunnen opvangen door nog meer kalveren van uitsluitend Nederlandse bodem op te zetten, en nog minimaal te importeren. Dat gebeurt niet echt, omdat kalverhouders de buitenlandse kalveren nog al eens prefereren. Die hebben soms een hogere gezondheidsstatus en/of zijn meer geschikt voor de opzet. Goed de helft van de Nederlandse nuka’s is vrij van IBR en BVD, de rest niet.

Beheer
WP Admin