Rundveehouderij

Achtergrond 1829 x bekeken

Surrealisme viert hoogtij op zuivelmarkt

De zuivelmarkt doet surrealistisch aan. Fonterra in Nieuw-Zeeland scoort driemaal achter elkaar sterk hogere noteringen op de GDT-veiling, maar ondertussen blijven de voorraden aangroeien. In het kielzog van de GDT gaan ook de noteringen in Europa licht omhoog, maar werkelijk verbeteren doet de markt niet.

"Klanten kopen met moeite mageremelkpoeder voor €1.700 per ton, of iets meer," zegt een handelaar. Dat is net iets boven het interventieniveau. De aankopen zijn ook vaak niet bedoeld om directe nood te stillen. Inkopers van grote voedingsbedrijven nemen de lage prijzen te baat en leggen hun behoefte steeds verder vooruit vast. Dat houdt de verkoop nu gaande, maar zorgt ook voor stagnatie op een ander moment, want bedrijven blijven niet steeds verder vooruit inkopen.

Chinees scenario voor Europa

Hiermee hangt Europa een 'Chinees scenario' boven het hoofd. De melkveehouderij blijft fors boven het niveau van vorig jaar produceren, tegen melkprijzen die boven de verkoopprijzen liggen, terwijl de verkopen daar geen gelijke tred mee houden. De voorraad onverkocht product groeit, kan dat niet onbeperkt blijven doen. Ooit komt die voorraad op de markt terecht.

Boter redelijk, room goed gevraagd

Los van deze situatie bij met name de melkpoeders blijft ook de rest van de zuivelmarkt lastig. De prijzen voor foliekaas blijven stabiel laag, omdat er blijkbaar nog steeds te veel product wordt aangeboden. Natuurkaas doet het beter, maar ook hiervoor is de markt niet gemakkelijk. Boter doet het redelijk. Bij de vloeibare producten is room goed gevraagd.

Prognose: moeilijke afzet, zwakke prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.