height:550px RundveeAchtergrond

Zelftroost als reactie op malaise zuivelmarkt

De behoefte aan troost of zelftroost lijkt groot op de zuivelmarkt. Hoe slechter het nieuws over de zuivelprijzen en hoe beroerder de verkopen, hoe optimistischer iedereen zich uitlaat over de marktontwikkeling voor de komende periode.

Volgens het Financieel Dagblad zien kaashandelaren de kip met de gouden eieren al binnen handbereik, want nu de kaasprijs op een dieptepunt is, hebben ze de pakhuizen volgezet om te kunnen ‘cashen’ als de markt aanzet. Een andere redenering: nu de Fonterra-veiling zo laag is gezakt, kan het niet lang meer duren voordat de markt aantrekt. De laatste constatering heeft iets onvermijdelijks, maar wat als de vraag nog steeds niet aantrekt en/of de melkproductie voorlopig niet genoeg daalt?

Nog steeds geen tekenen van herstel

Feit is dat de zuivelmarkt nog steeds geen tekenen vertoont van herstel. De Fonterra-veiling van eerder deze week werd inderdaad het al gevreesde bloedbad. Onder Nieuw-Zeelandse boeren gaan al stemmen op om de GDT-veiling (zoals die officieel heet) voorlopig maar even in de kast te zetten. Elke nieuwe veiling loopt immers toch maar uit op een versterking van de heersende grafstemming, zo is het gevoel.

Beheer
WP Admin