RundveeAchtergrond

‘Fosfaatrechten nodig voor twintig koeien’

Melkveehouders Fouke en zoon Jolmer de Vries uit It Heidenskip (Fr.) verwachten fosfaatrechten te moeten bijkopen voor twintig melkkoeien om hun stal met 245 boxen vol te krijgen.

“Jammer dat fosfaatrechten nodig zijn. Het is een extra kostenpost, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het fosfaatoverschot”, vindt Jolmer de Vries. Samen met vader Fouke heeft hij een intensief melkveebedrijf. Op peildatum 2 juli 2015 telden zij 235 koeien. In 2014 waren er gemiddeld 215. Het bedrijf heeft 90 hectare in gebruik, waarvan 72 in eigendom.

 

Leegstaande boxen vullen

Het bedrijf is de laatste jaren geleidelijk gegroeid. Jolmer: “We hebben geen vergaande uitbreidingsplannen meer, maar willen wel graag leegstaande boxen kunnen volzetten.”

Continue uitbreidingen

Fouke verwacht dat de invoering van fosfaatrechten redelijk positief voor hen uitpakt. “We hebben de afgelopen jaren continu uitgebreid, dat lijkt nu goed uit te pakken. We zitten al bijna aan onze maximale stalbezetting. Daarbij zijn we al kien op fosfaatefficiëntie. Zo weten we exact wat er aan fosfaat binnen komt en wat eruit gaat. We benutten ruwvoer optimaal.”

3.000 kuub mest

Jaarlijks voeren ze 3.000 kuub mest af. De mest zetten ze af bij nabijgelegen veehouderijen met grond. De mestverwerkingsplicht vulden zij tot nu in met vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s).

Weidegang past niet bij aanpak

Het jongvee is deels overgebracht naar een opfokbedrijf. Fouke: “We zijn intensief en willen optimaal boeren, want de melkprijs is laag. Weidegang past daar niet bij. Winst valt te halen in het optimaal doorvoeren van een bedrijfsvoering. Geld steken in machines doen we beperkt.”

Fosfaatrechten afschrijven

Jolmer zegt dat het belangrijk wordt of fosfaatrechten zijn af te schrijven. Hij verwacht dat de prijs van de rechten start op het niveau van de ammoniakrechten: €10 à €15 per kilo.

Beheer
WP Admin