RundveeAchtergrond

400 melkkoeien in Wichmond

De ophef over ‘het grootste melkbedrijf van Nederland’ met 1445 dieren, waarvan 975 melkkoeien, dat internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond zou willen bouwen, is een ‘opgeblazen verhaal’, zegt adviseur Marcel Schiphorst van Dutch Dairy Genetics B.V., een bedrijf van Kees Koolen.

Hij komt zelf met een gefaseerde groei die maximaal kan leiden tot een aantal van 400 melkkoeien en wat jongvee in het nieuw te bouwen bedrijf. Het bedrijf in Wichmond gaat dienen als fokstal voor de grootste melkstal ter wereld, die Koolen in Jaborandi (Brazilië) opzet samen met Willy van Bakel.

Vergunning is wel voor 1455 dieren

De vergunning voor de natuurbeschermingswet die bij de provincie is gepubliceerd, is wel voor 1455 dieren. Maar dit is omdat ‘fosfaat een probleem kan worden en Koolen geen problemen ziet, maar oplossingen,’ aldus Schiphorst.

Grootste melkveebedrijf ter wereld in Brazilië

De Brabantse boerenzoon Kees Koolen (49), die vooral bekend is als oprichter van Booking.com maar investeert in allerlei internetbedrijven en ook in bijvoorbeeld Taxibedrijf Über, zet in Jaborandi, Zuidoost Brazilië, het ‘grootste melkveebedrijf ter wereld’ op. 100.000 koeien worden gestald in stal van drie stallen met 2000 koeien per stal op één draaimelkstal en een leiding naar de melkfabriek. Het is de bedoeling om 4 miljoen kilo melk per dag te gaan produceren. Opmerkelijk detail is dat Koolen daar samenwerkt met zijn oude kennis Willy van Bakel.

Genetisch materiaal uit Wichmond

Koolen wil in Nederland het genetisch materiaal fokken dat naar Brazilië kan. Het bedrijf in Wichmond wordt zeer modern, onder andere de universiteit Wageningen is betrokken bij de bouw ervan en het gaat ‘veel werkgelegenheid in Wichmond geven, aldus Schiphorst.

Om te beginnen: 1 miljoen liter melk

Het mega-melkbedrijf in Brazilië vergt volgens de berichten een investering van € 500 miljoen. Het plan is om eerst te beginnen met de productie van 1 miljoen liter melk per dag. De melk moet op het bedrijf zelf worden verwerkt tot melkpoeder, condensmelk en andere zuivelproducten, merendeels bestemd voor de export. Het bedrijf heeft al 31.000 hectare land aangekocht.
Koolen zelf kon niet bereikt worden voor commentaar.

Beheer
WP Admin