height:550px RundveeAchtergrond

Lage melkprijs doet overal pijn

Melkveehouders in omringende landen gaan de straat op vanwege de lage melkprijs. In Noord-Duitsland is het de 27 cent per liter van DMK waar de boeren over vallen. In Beieren doet een melkprijs van dik 26 cent misschien nog meer pijn. De Franse boeren schoppen herrie vanwege een melkprijs van 29 of 30 cent. Het is crisis, zeggen ze.

In Nederland schommelt de melkprijs tussen 25 en ruim 30 cent, afhankelijk van de fabriek, maar hier blijven de boeren thuis. Omdat nog geen crisis wordt gevoeld? Omdat ze denken dat het snel weer voorbij is, of omdat ze weten dat dit was te verwachten?

Melkprijs gaat nog verder omlaag

Wat er ook speelt, de melkprijs die veehouders beuren, gaat bijna zeker nog verder omlaag in de komende maanden. Tussen de feitelijke opbrengstprijs van de grote bulkzuivelstromen en de uitbetaalprijs van de fabrieken zit nog een flink gat.

Prijs mageremelkpoeder onder interventieniveau

Neem de mageremelkpoeder, het makkelijkste voorbeeld. Hiervan ligt de marktprijs onder interventieniveau, maar al wordt uitgegaan van de interventieprijs (€1.698 per ton), dan zouden boeren nu 21 cent per kilo beuren.

Beheer
WP Admin