Rundveehouderij

Achtergrond 3364 x bekeken 2 reactieslaatste update:14 jul 2015

'Fosfaatrechten bijkopen voor twintig melkkoeien'

Melkveehouders Fouke en Jolmer de Vries uit Heidenskip (Fr.) verwachten fosfaatrechten te moeten bijkopen voor twintig melkkoeien om hun stal met 245 boxen vol te krijgen.

"Jammer dat fosfaatrechten nodig zijn. Het is een extra kostenpost maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het fosfaatoverschot", reageert Jolmer de Vries. Samen met zijn vader heeft hij een intensief melkveebedrijf met - op peildatum 2 juli 2015 - 235 koeien. In 2014 hadden ze 215 melkkoeien in de stal staan. Het bedrijf heeft 90 hectare in gebruik waarvan 72 in eigendom. "We hebben geen vergaande uitbreidingsplannen meer, maar willen nog wel graag de boxen vol kunnen zetten."

Fouke (l) en Jolmer (r) de Vries uit Heidenskip

Positief uitpakken

Fouke verwacht dat de invoering van fosfaatrechten redelijk positief voor hen uitpakt. "We hebben de afgelopen jaren continu uitgebreid en dat lijkt nu goed voor ons uit de pakken. We zitten al bijna aan ons maximale stalbezetting en zijn al heel kien op fosfaatefficiëntie. Zo weten we precies wat er aan fosfaat binnen komt en wat eruit gaat. We benutten het ruwvoer optimaal."

Geen weidegang

Jaarlijks voeren ze 3.000 kuub mest af. De mest zetten ze af bij nabij gelegen veehouders met grond. De mestverwerkingsplicht vulden zij tot nu toe in met VVO's. Het jongvee hebben zij gedeeltelijk overgebracht naar een opfokbedrijf. Fouke: "We zijn een intensief bedrijf. We weiden onze koeien dus niet. We willen zo optimaal mogelijk boeren want de melkprijs is laag. Weidegang past daar niet bij. Het gaat niet zozeer om welke bedrijfsvoering je kiest. Winst valt te halen in het zo optimaal mogelijk doorvoeren van een bedrijfsvoering, welke het ook is. Dat proberen wij te doen. Ook in het toepassen van de Kringloopwijzer zijn we al vrij ver." Volgens Jolmer wordt het belangrijk of de fosfaatrechten af te schrijven zijn of niet.

Laatste reacties

  • BO(skabout)ER

    deze boer voldoet toch bij lange na niet aan de melkveewet of ben ik gek? Ik denk dat ze er nog land bij moeten regelen.

  • BO(skabout)ER

    ik denk zelfs dat ze terug moeten naar 215 koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.