Rundveehouderij

Achtergrond 2615 x bekeken

Af en toe wat vraag op moeilijke zuivelmarkt

Een vrij stille markt, met vrijwel overal nog verder dalende prijzen. Uitzondering lijkt de spotmarkt voor rauwe melk en mageremelkconcentraat, die soms een licht plusje boekt.

De zuivelmarkt draait nog steeds in een kalm zomerregime, maar niet op alle fronten.

Tik voor roommarkt

De meest gevoelige tik kreeg de roommarkt deze week. Oorzaak was een nieuw en weer lager Duits retailcontract voor boter. Aldi wist in Duitsland opnieuw 10 cent per kilo af te bietsen van een contract voor de levering van  boter in kleinverpakking. Nieuwe prijs: €2,72 per kilo.

Kleine plus voor mageremelkconcentraat

De notering voor mageremelkconcentraat trok juist iets aan. De prijzen schommelen tussen de €1.300 en €1.400 per ton. Dat is te duur om er mageremelkpoeder van te maken, maar wie er een versproduct van moet maken, kan er nog mee uit de voeten.

Interesse voor eiwit vanuit Italië

Bovendien is in sommige delen van Europa de melkproductie al weer aardig gedaald en ligt die onder het niveau van vorig jaar rond dezelfde tijd. Dit is voelbaar in onder meer Frankrijk en Zuid-Duitsland. Ook is er regelmatig koopinteresse vanuit Italië. Zelfs eiwit is daar goed gevraagd.

Spotmelkprijs loopt op

Deze ontwikkelingen maken dat de spotmelkprijs in Duitsland en delen van Frankrijk kan oplopen tot soms wel 27 cent. Daarmee liggen de kaarten eens anders geschud dan normaal. Gewoonlijk is de spotprijs voor rauwe melk in Nederland hoger.

Druk op prijs kaas, melkpoeder en wei

De markten voor grote producten, zoals melkpoeder, kaas en ook wei blijven stevig onder druk staan. Weiconcentraat is zelfs uitgesproken moeilijk te slijten, wat lang niet zo is geweest.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.