Rundveehouderij

Achtergrond 2960 x bekeken 6 reacties

Ruwvoer komt krapper beschikbaar

Droogte zet in de akkerbouw de handel op scherp. Dat geldt voor de dagmarkt (ui, aardappel), maar ook op de lange termijn heeft het effect. De markt houdt nu al rekening met mindere opbrengsten per hectare.

De melkveehouder kan na een gunstig seizoen 2014/'15 nu op minder eigen voerproductie rekenen en zal duurder moeten bijkopen. Dat wil zeggen, voor zover nodig én voor zover dat kan. Met als argument dat de bietenproductie gaat tegenvallen (voor het eerst in negen jaar tijd vindt beregening van bietenpercelen plaats), maar nog niet duidelijk is hoeveel, heeft Duynie/Beuker de voorverkoop van bietenperspulp tot nader order opgeschort. Dat is al na drie weken na de start, wat boeren verrast zal hebben. Vorig jaar was er juist zeer veel beschikbaar, maar lag de prijs hoger dan nu.

Voor aardappelpersvezels kan de melkveehouder nu doorvoercontracten afsluiten. De eerste leveringen kunnen pas eind augustus starten. Pas dan wordt ook de prijs bekend.

De vraag naar weidehooi en graszaadhooi van de nieuwe oogst neemt nu toe. Er is nog niet veel aanbod. Prijsstijging ligt vooralsnog voor de hand. Echter, meer nog dan in de akkerbouw is er op het gebied van ruwvoer sprake van een weermarkt.

Prognose: ruwvoer duurder

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • B den Besten

  Het is vandaag 17 juni.
  Tot nu toe is er misschien weinig gegroeid,maar er komen nog heel wat dagen dit jaar dat de gewassen op onze akkers en het gras op onze weides nog wel kunnen groeien, waarom dan nu al jezelf bang maken?!

 • agratax2

  den Besten. Bang maken van de koper is tactiek van de verkoper. Hiermee kan hij zijn hoge(re) prijzen rechtvaardigen. Hij weet ook wel dat als het weer in gunstige zin omslaat, er als nog genoeg groeit en daarmee zijn inkoopprijs daalt en zijn winst stijgt. Wie angst als raadgever heeft, heeft daarmee een slechte raadgever in huis.

 • koestal

  In Duitsland is wel schaarste

 • joohoo

  De mais is met haar ontwikkeling 2 weken verder dan vorig jaar.

 • loef


  Raar alles  wijst  er  op  dat  mais  bieten  aardappelen gewoon 3 weken  achter  lopen vooral  op  de  zwaardere  gronden en  op  de  lichte  gronden begint  droogte al  flink  op  te  spelen wat  aardappelen  en gras  betrefd.Verders  moeten  er  toch  iets meer  monden gevoed  worden  als  in  14.

 • LUCTOR


  Als na 1Juli de uitstoot van koeien gaat plaats vinden wat zal gebeuren de ongeremde groei gaat ingeperkt worden dat is nu wel zeker zal er voor het komende winterseizoen voer in overvloed zijn. Het weer heeft tot nu toe nog geen enkele invloed gehad op de gras of mais groei vorig jaar om deze tijd moesten veel percelen met mais over of doorgezaaid worden door het gevolg van overvloedige regenval. De speculatie die toen gemaakt is kwam ook niet uit.

  Je zou van deze stemming makers geen enkele vracht voer meer moeten afnemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.