Rundveehouderij

Achtergrond 1789 x bekeken

Melkvet begint nu ook aan daling van noteringen

De zuivelmarkt kan prima een forse duw omhoog gebruiken, maar waar die duw vandaan moet komen, weet niemand te zeggen.

Het enige tot nu toe wat betere nieuws dreigt ook te verdampen. De nog lang redelijk goede prijzen voor boter en vooral room zijn nu ook dalende.

Room

Gelukkig voor de zuivel geeft de roomprijs nog maar weinig krimp. Ten opzichte van vorige week daalde de prijs deze week met goed een dubbeltje per kilo van €3,55 naar zo'n €3,45 per kilo. De boternotering geeft ook iets prijs en zit nu op €2,95 tot €2,90 per kilo. Het lijkt er op dat de export iets moeizamer gaat. Ook de Amerikaanse markt, die nog altijd erg hooggeprijsd is, lijkt minder te kunnen opnemen dan lang gedacht. Ook daarvandaan komen berichten over oplopende voorraden.

Mageremelkconcentraat

Mageremelkconcentraat is door het overvloedige aanbod van melk erg goedkoop. De geluiden lopen uiteen, maar het product wordt volgens sommigen al aangeboden voor zo'n 90 cent per kilo. De prijs voor onbewerkte rauwe melk trekt juist weer iets aan en noteert zo'n 22 cent franco fabriek. Dat is echter nog lang geen melkprijs waar voor Nederlandse veehouder voor kan melken.

Weipoeder

Nog een ander diepterecord wordt momenteel gebroken op de markt voor weipoeders. Gewone weipoeder met veevoerbestemming noteert op de spotmarkt minder dan €600 per ton. Voor een eerdere notering van zo'n lage prijs moet ruim 5,5 jaar terug in de tijd worden gegaan. Vier jaar geleden was de piek bijna het dubbele, ofwel zo'n €1.100 per ton. Met de gewone weipoeder zijn ook de prijzen van de duurdere derivaten fors gedaald.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.