RundveeAchtergrond

‘Floating Farm uniek in de wereld’

In de Rotterdamse Merwehaven staat de bouw van een drijvend melkveebedrijf gepland. Deze gaat ruimte bieden aan 40 melkkoeien. Initiatiefnemer is Peter van Wingerden.

Een stadsboerderij op het water, dat moet de floating farm zijn. ‘Drijvende’ krachten zijn Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame drijvende objecten, melkvee-innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij Uit je eigen stad uit Rotterdam. Ze willen dit najaar beginnen met de bouw. In de zomer van 2016 moet de opening plaatsvinden, bij de World Dairy Summit.

Op het drijvende deel hebben de koeien een tuin van 1.200 vierkante meter, overkapt met een serreconstructie. Aan land is een uitloop van 9.000 vierkante meter. Onder de binnenruimte is de mestopslag en melkverwerking. Met zon- en windenergie wordt stroom opgewekt. De melk en zuivelproducten zijn straks te koop op het bedrijf, maar ook elders in Rotterdam. Peter van Wingerden is namens Beladon één van de initiatiefnemers.

Waarom een koeienstal op het water?

“Het is een antwoord op de mondiale bevolkingsgroei. Grote steden in de wereld dijen nog steeds uit en er is minder goede grond voor landbouw beschikbaar. Op het water is er vaak wel ruimte.”

Hoe staat het met de formaliteiten?

“De financiering is bijna rond, maar we hebben voor de garantieregeling eind deze week een definitief gesprek met de bank. Dan weten we of we groen licht krijgen. We hebben voor de vergunningen goede gesprekken gehad met de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf, maar we gaan pas de procedures in als de financiering rond is.”

[([002_rb-image-1778717.jpeg]:inzetgroot)]

Peter van Wingerden, één van de initiatiefnemers namens Beladon.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

“We gaan uit van een positieve exploitatie door verkopen van melk en verwerking tot zuivelproducten. Natuurlijk is de investering hoger dan voor een gangbaar bedrijf, maar het is niet vergelijkbaar. De kosten van kooldioxide door veel transportbewegingen zitten niet in een gewoon pak melk verwerkt.”

Veel melkveehouders reageren terughoudend, noemen het ‘luchtfietserij’.

“Dat mag, maar dat is het absoluut niet. Wat wij gaan doen is uniek in de wereld. Nederland staat wereldwijd bekend om maritieme en agrarische kennis en wij maken daar een verbinding tussen. Nederland is de kraamkamer, maar we verwachten dat de toepassingen in grote stedelijke gebieden buiten Europa gaan plaatsvinden. We werken voor het project samen met bekende bedrijven uit de agrarische sector. Op het bedrijf gaan een melkveehouder en zuivelverwerker aan het werk, daar hebben de eersten zich al voor gemeld.”

De koeien krijgen geen weidegang, is dat te rijmen met duurzame productie?

“Weidegang is vooral een discussie voor de bühne. We bieden de koeien een goede leefomgeving in de stal dankzij de koeientuin. Ook hebben ze een stuk weiland van 1 hectare ter beschikking buiten de stal. We vinden het belangrijk dat koeien keuzevrijheid hebben of ze naar binnen of buiten willen. Traditionele weidegang passen we dus nog wel toe maar is in dit concept niet nodig voor een duurzame productie.”

Beheer
WP Admin