Rundveehouderij

Achtergrond 4286 x bekeken 38 reacties

Moet DOC Kaas wel fuseren?

DOC Kaas wil fuseren met het Duitse zuivelconcern DMK. A-Ware wil dit voorkomen en stelt daarom een strategische samenwerking met DOC voor. Wat moet DOC volgens u doen?

DOC Kaas wil het opnieuw proberen met het Duitse DMK, maar wel op een andere manier dan eind 2011. Dit hebben beide coöperaties bekendgemaakt. Ze sturen aan op een bedrijfsfusie.

Royal A-ware Food Group biedt DOC Kaas een strategische samenwerking aan als alternatief voor samengaan met het Duitse DMK. Het stelt daarbij ook een 'structureel hogere melkprijs' in het vooruitzicht.

Boerderij is benieuwd wat boeren daar van vinden. Geef uw mening daarom hieronder aan:

Laatste reacties

 • Jano

  Die hele fusie zit boerderij nogal hoog volgens mij....

 • richard3


  Nou het maakt mij allemaal niks meer uit want ik ben al geen lid meer van doc. Ik ben ook een grote boer en die melkveewet interesseert me ook al niet, want als ik voer nodig ben koop ik dat gewoon en de mest kan ik lekker goedkoop kwijt hier in de buurt. Dat komt ook doordat mijn loonwerker van mij afhankelijk is dus die zal me nooit een dikke rekening sturen. Ze zoeken het maar lekker uit in Hoogeveen, het is 1 grote slappe hap, ik ga denk ik naar a-ware, die mensen hebben tenminste handelsbloed. 

 • richard3


  Nou wat een eigengerichte reactie! Dus jij melkt gewoon tegen de klippen op zodat we binnenkort door het fosfaatplafond schieten? Trouwens aan de ene kant heb je wel gelijk, want volgens mij staat er geen forse boete op. Maar aan de andere kant, als je al weinig grond hebt, hoe ga je het in de toekomst dan financieren? Of heb je al een financierder gevonden die tevens je grond in handen heeft?

 • peter1939


  overwegen waard, dmk is ook gok....

 • de beul


  Tis wel jammer dat zo nmooie fabriek met een goed eigen vermogen zijn zelfstandigheid nu in duitse handen legt. oude fabrieken daar, moet de komende jaren ook veel worden geinvesteerd,zal DOC ook moeten meebetalen.Dus voor de komende jaren voor de DOC boeren zit der echt geen plus in voor een vusie met de DMK. Als DOC in nederland kan fuseren,koos ik daar maar voor!!

 • Mozes

  @Gristihaan Top #2, dus jij hebt je ook door A-ware bij de neus laten nemen?
  A-ware heeft een groot aantal boeren weggelokt bij DOC met een melkprijs van DOC+1 cent. A-ware wist van tevoren dat hierdoor de melkprijs bij DOC zou instorten. Als de prijs bij DOC hierdoor 2 cent lager is geworden heeft A-ware de melk van zijn leveranciers in werkelijkheid voor een prijs van DOC -1 cent! 

  Als de boeren die zijn overgestapt naar A-ware wakker waren geweest hadden ze de garantieprijs van FC moeten eisen. Voor de melk uit DMF betaalt A-ware toch ook de garantieprijs? Waarom moeten ze de melk van de leveranciers dan goedkoper hebben? De garantieprijs is het gemiddelde inclusief nabetaling van 47 miljard liter in noordwest Europa. FC garandeert deze prijs aan hun leden ongeacht hoe goed of slecht zij presteren. Dan moet A-ware dit toch ook kunnen? Als A-ware minder dan de garantieprijs wil betalen willen ze in feite melk inkopen onder de marktprijs. Waarom moeten veehouders van die aan een particulier leveren een melkprijs accepteren die onder de marktprijs ligt? 

  Als ik zie hoe ze leveranciers binnen hebben gehaald met de slechts mogelijke melkprijs hebt wel gelijk @Gristihaan Top dat ze bij A-ware handelsbloed hebben. 

 • Mozes

  Ik weet niet met welk bod A-ware komt maar ik hou er rekening mee dat ze dezelfde truck die ze met hun leveranciers hebben uitgehaald ook met de rest van DOC proberen. Ze zouden DOC een melkprijs kunnen bieden van DMK +1 cent.

  Door een fusie heeft DMK/DOC een betere positie op de kaasmarkt die mogelijk tot een hogere melkprijs leidt. Door de fusie tegen te houden slagen ze erin om DMK in zijn achterstandspositie vast te houden. Stel dat dat verschil 2 cent is. Bij een samenwerking met A-ware krijgen de DOC boeren een melkprijs van DMK +1 cent maar in absolute zin beuren ze in dat geval juist een cent minder dan bij DMK. 

  De enigste juiste prijsreferentie is de garantieprijs van FC. Dat is namelijk het gemiddelde van 47 miljard liter in noordwest Europa inclusief nabetaling. Dat is dé marktprijs. Als A-ware dat niet wil betalen maar steeds prijsconstructies uitdenkt die onder deze prijs liggen willen ze met hun handelsgeest melk onder de marktprijs inkopen. Daar moet je nooit op ingaan anders laat je je net zo bij de neus nemen als de huidige A-ware leveranciers. 

 • rmw

  Waarom ligt zowel DOC als DMK altijd ONDER de garantieprijs Mozes? Waarom zakte DOC al gigantisch vorig najaar voor de boeren naar Aware vertrokken Mozes? DOC en DMK samen een betere positie op de kaasmarkt? Leg dat is uit... Als je dus samen met je hele dorp nuka's aan van Drie aanbiedt krijg je meer geld? Onzin natuurlijk, marktmacht is een kansloze gedachte, kijk maar naar Vion! Je hebt alleen maar marktmacht aan de inkoopkant en daar zit je niet als je kaas MOET verkopen!

 • hansvanbergen


  Wat een onzin mozes.  Doc en dmk opereren in een wereldmarkt. Aware is op geen enkele manier in staat om hun melkprijzen ff onderuit te trekken. Daar hebben ze ook totaal geen belang bij. Je kunt geen 125 jaar in kaas en zuivel handelen, 2200 man personeel hebben, 300 vrachtwagens op de weg door mensen onderuit te schoppen, te benadelen te bedriegen of bedreigen. Doc + 1 is de afgelopen jaren gewoon hetzelfde geweest als de FC prijs. Deltamilk, Farmel, Noorderland hebben jarenlang met + prijzen gewerkt. Daar is niks vreemds aan.

 • Mozes

  De melkprijs van DOC is geen afspiegeling van de markt en had dus nooit als referentie gebruikt mogen worden voor de A-ware melkprijs.  

  De leveranciers van A-ware hebben recht op de garantieprijs omdat dat dé marktprijs is. Ze hebben geen recht op een toeslag bovenop de garantieprijs zoals de FC leden ontvangen. De prestatietoeslag is een winstuitkering. Winst is een vergoeding voor het beschikbaar stellen van risico dragend kapitaal. De leden van FC hebben veel geld als risico dragend kapitaal in FC zitten. De leveranciers van A-ware hebben er uiteraard geen geld inzitten en hebben dan ook geen recht op enige winstuitkering.

  Bij een samenwerking tussen DOC en A-ware ligt dat anders. Op de eerste plaats hebben DOC leden recht op de garantieprijs. Omdat ze veel geld in DOC hebben zitten als risico dragend kapitaal, of op naam of in de dode hand, hebben ze bovenop de garantieprijs ook recht op een winstuitkering. 
  Als A-ware geen garatieprijs wil bieden willen ze melk of kaas inkopen onder de marktprijs. Daar moet men nooit op ingaan. 
  Als ze wel de garantieprijs willen bieden maar geen winstuitkering willen doen hebben ze de bedoeling om DOC de kaas te laten maken tegen de laagst mogelijke prijs en gaan zij zelf met de handelswinst er tussenuit zonder dat de DOC boeren een vergoeding krijgen voor risico dragend kapitaal.  Ook daar moet men niet op ingaan. 

 • Mozes

  @rmw, als ik zo bij de neus was genomen als jij als A-ware leverancier zou ik ook alles doen om mijn situatie te verdedigen. Tot wat voor lengte heeft A-ware jou neus al uitgetrokken? Als ik jou tegenkom moet ik denk ik wel naar de oren kijken om nog een verschil te zien met een olifant. 

 • rmw

  #11, een beetje Mozes onwaardige reactie! Antwoord op mijn vragen geef je niet...Zowel DOC als DMK zitten toch in de garantieprijs? De DOC melkprijs sinds januari is hoeveel cent gedaald Mozes? Want dat is toch gebeurt door de vertrokken boeren? Kijk iemand als Jan Anker die succesvol is krijgt veel te maken met afgunst, dat zie je ook duidelijk aan jou reacties.... Wat heeft een DOC boer aan jou verhaal? Die moet straks kiezen voor DMK? Wat voor garantie hebben ze dan? Als jij bij FC zit mag jij je handen dichtknijpen, een DOC boer die meer kan krijgen moet lekker blijven zitten waar die zit? Waarom moet DMK de DOC boeren niet de garantieprijs bieden? Dan is je mening ineens anders?

 • ohzo

  Rmw, Jan Ankers success levert echt geen afgunst op. Je moet alleen wel de mensen kennen met wie je grootschalig zaken doet. De heer Anker en Fonterra hebben nog niet zo'n heel schoon blad. De gevolgen zijn zichtbaar bij Van Bakel als men zich nergens in verdiept.

 • Mozes

  <em>Waarom hoeft DMK niet de garantieprijs te betalen? </em> Omdat DMK een coöperatie is waarvan de leden het risico dragen. A-ware is een particuliere verwerker die werkt voor eigen winst. Daar heb je als boer recht op een marktcomforme melkprijs. Een leverancier hoeft bij een particulier geen prijsrisico te dragen. 

  A-ware heeft zijn melkprijs gekoppeld aan DOC, een eenzijdige kaascoöperatie. Als het rendement in de kaas tegenvalt gaat de DOC melkprijs omlaag en daarmee de A-ware melkprijs ook. Via deze constructie schuift A-ware het risico op een tegenvallende kaasprijs in de schoenen van de leveranciers. Vergelijk dit eens met bv de Zuivelhoeve bij ons in Twente. Die betalen hun leveranciers de garantieprijs geheel los van het rendement van hun eigen producten. Het rendementsrisico van de producten die zij maken ligt geheel bij hunzelf. Ook FC betaalt de garantieprijs geheel los van het rendement van hun eigen producten. 
  A-ware hanteert als enigste een prijsconstructie waarbij het rendementsrisico van hun product op de leveranciers wordt afgeschoven. Gaat jou voerleverancier ook een lagere prijs berekenen als de melkprijs tegenvalt? Nee, dat risico ligt geheel bij jouzelf! Waarom moet A-ware dan wel het prijsrisico van de kaas op hun leveranciers afschuiven? 

 • no-profile-image

  Dus Mozes volgens jou denkwijze is brok bij Agrifrim goedkoper dan bij de Heus? En slachtkoeien leverden meer op in Tilburg als in Epe? Waarom is DOC geen afspiegeling van de markt? Ondernemen is risico nemen, als je dat niet durft...
  #13, vertel wat is de van Bakels voor onrecht aangedaan?

 • hansvanbergen


  Wat grappig Mozes dat jij bepaald wie welk melkgeld krijgt. FC prijs is gewoon garantieprijsPLUS prestatietoeslagPLUS obligatie toeslag. Dat is het melkgeld. Dat jij dat ziet als een vergoeding voor je geinvesteerd vermogen is jouw probleem. Als je jouw telling aanhoudt valt FC ver terug in de ranglijst en komt zelfs achter DOC!!

 • Mozes

  #15, je begrijpt mijn reacties blijkbaar niet. Het punt is dat je als leverancier bij een particulier geen risico hoeft te dragen voor het product wat de particulier maakt. A-ware heeft echter een prijsconstructie in elkaar gezet waardoor de leveranciers het risico van de kaasmarkt dragen. 

 • geen boer

  Mozes ziet het goed naar mijn mening. Die slimme prijsconstructie wordt nu bedreigd door de fusie. Vandaar de zand-in-de-raderen campagne die in alle haast opgetuigd wordt. DOC leden, let op uw seack!

 • rmw

  Als je de garantieprijs beurt loop je geen risico? Het is allemaal gewoon marktwerking hoor...het hobbelt met enige vertraging achter elkaar aan.
  De prijssystematiek van Aware is niks slims aan, het motiveert DOC om het goed te doen...Maar waarom is de DOC prijs geen afspiegeling van de markt? De DMK prijs zou voor Aware nog beter moeten passen dan, die is immers nog lager...

 • Mozes

  @geen boer #18, het gaat A-ware niet om het veilig stellen van de prijsconstructie. Het gaat hun om het veilig stellen van hun positie op de kaasmarkt. Vroegere jaren was de kaasafzet volledig in handen van een aantal handelsbedrijven waaronder A-ware als grootste. Hun positie op de kaasmarkt was zo sterk dat ze de prijs konden dicteren. Al sinds jaar en dag was bekent dat in de kaasproductie niets verdient wordt terwijl in de kaashandel grote winsten werden gemaakt. De kaashandelaren hebben hun macht op de kaasmarkt nooit gebruikt ten dienste van de boer maar juist ten koste van de boer. 
  Vanaf de eeuwwisseling heeft Frieslandfoods een eigen kaashandel opgebouwd. Dat begon kleinschalig en kost veel tijd voordat dat enige omvang heeft. Enkele jaren geleden heeft FC kaashandel Zijerveld overgenomen waarmee het gesloten front in de kaashandel werd gebroken. A-ware die zeer veel kaas schijnt te verhandelen loopt nu het risico dat ze onvoldoende kaas kunnen bemachtigen om hun positie op de kaasmarkt te continueren. Ze hebben dit probleem op de eerste plaats proberen op te lossen door zelf kaas te gaan maken. Daarnaast blijven ze afhankelijk van kaas van anderen, oa van DOC. Wanneer DOC met DMK fuseert verliest A-ware zijn grip op de kaas van DOC. Dát is het probleem van A-ware. 

 • Mozes

  Laten de DOC boeren zich goed realiseren dat A-ware uitsluitend een samenwerking met DOC wil om grip te houden op de kaas van DOC. In het verleden heeft de boeren dat niets opgeleverd maar heeft slechts geleid tot machteloosheid en een minimale melkprijs. 

 • joep46

  Goed gezien Mozes #21. Door het opzeggen van RFC van elke samenwerking met A-ware en nu het fuseren van DOC met DMK moet A-ware zich gaan bewijzen met slechts enkel bulkkaas uit haar eigen dure fabriek. De winst op de inkoop van goedkope kaas van DOC en ( voorheen idem van  RFC incl. de dienstverlening aan RFC ) vallen weg en dat zal zich gaan wreken. Veel leveranciers van A-ware weten inmiddels beter maar zullen dat nog niet toegeven.Dat komt nog als de komende jaren de winst van A-ware is verdampt !

 • BO(skabout)ER

  wat een rare poll is dit weer. Tot nu toe zijn alleen de negatieve kanten belicht door de boerderij en zijn er alleen mensen van A-ware geintervieuwd. Nu komt er een poll voor een groot publiek dat beide kanten van het verhaal heelmaal niet weet. 

  Maar DOC hoeft zich geen zorgen te maken, ik heb al veel boeren gesproken op vergaderingen en ik heb nog geen 1 iemand gesproken die tegen gaat stemmen. Wel meerdere boeren die de vorige keer tegen hebben gestemt en nu voor zijn. Ik gok op zo'n 90 procent voor de fusie onder de DOC leden. 

 • rmw

  Als bulkkaas niet deugt waarom heeft DMK dan daar juist in geïnvesteerd? Ze hebben net een nieuwe fabriek klaar die nog groter is als in Heerenveen... Dat is dan toch heel dom Joep? Omdat ze zoveel geïnvesteerd hebben is hun melkprijs flut, dat is het  fusie ophemel verhaaltje, gek dat ze dan ook nog is investeren in iets wat volkomen onrendabel is... 

 • koestal

  De leden- leveranciers van DOC beslissen en niemand anders !

 • Jaap39

  rmw u stelt zoveel vragen in al uw reacties dat is bijna niet meer te volgen. Maar u suggereert dat u de antwoorden eigenlijk wel weet! Waarom stelt u de vragen dan? 

  Maar ja, als gefrustreerd Aware leverancier ga je dat vanzelf doen, dat kan ik wel begrijpen. 

  En #25? Helemaal eens.

 • no-profile-image

  Je bedoelt dat je geen weerwoord hebt op mijn vragen Jaap39? dat is inderdaad frustrerend... jammer dat je inhoudelijk nooit iets bijdraagt, dat zegt ook iets...

 • Jaap39

   #27 u loopt zo te zieken in de vraagstelling! Aware wil toch ineens samenwerken? 
  Als er ook nog maar ergens een opening is om samen te werken zou ik maar eens beginnen met een opstelling die wellicht zou kunnen leiden tot een samenwerking. Op deze manier gaat het 100% zeker niet lukken.

 • hansvanbergen


  @Mozes je laat je toch ook volledig inpakken door fc. We hebben in NL Cono, Delta Rouveen Leerdammer Aware Ozgazi die met succes kaas maken en een hoge melkprijs uitbetalen. Doc en FC hebben daar iets meer moeite mee. Dat volgens jouw fc 15! jaar lang bezig is ee kaas handel op te zetten en uiteindelijk een bedrijf moet overnemen zou, als ik een zaaltje zou zitten en dit van mijn coop aan moest horen, een hoop vragen oproepen. Dan hadden ze als in jouw lezing enige waarheid zat, beter aware over kunnen nemen.

  Bedrijven als aware handelen niet alleen in kaas maar bewerken kaas, bewaren rijpen snijden en verpakken. Allemaal kennis en deskundigheid die ontbreekt/ontbrak bij FC kaas en DOC.

 • hansvanbergen


  Met alhet afgekraak van aware, delta en rouveen, wat allemaal leugens bleken weten we nog HELEMAAL NIETS van dmk.  Ik heb al vaak gevraagd wat zijn die bekende dmk merken? Wat maken ze? wat is een kantor?  Welke garanties over melkprijzen geven HUN?

 • hansvanbergen


  Blijven duitse boeren wel bij dmk? Immers ze betalen al vele jaren de laagste prijs. Een aantal dmk ers is al naar doc overgestapt.

 • geen boer

  @24 inderdaad, geinvesteerd in iets dat niet rendabel is. Maar middels deze fusie wellicht rendabel gemáákt kan worden, evenzo die van DOC. Kennelijk wordt deze fusie een marktcombinatie waar Aware het van in de broek doet.
  Ik zit niet in deze wereld, maar de argumenten van Mozes lijken hetgeen we nu zien (de paniekvoetbal bij Aware) het beste te duiden.

 • hr.brand1


  Voor mij is het simpel! Fuseren met DMK. Het ledenkapitaal wordt gegarandeerd door DMK en ik heb er wel vertrouwen in. Van een breder assortiment en een groter verkoopvolume kaas om te verhandelen zal de melkprijs mijns inziens niet minder worden. Betaald a-ware werkelijk zoveel beter op termijn dan kun je waarschijnlijk alsnog overstappen. Zelf denk ik dat A-ware het moeilijk zal krijgen om FF in prijs te kunnen volgen. Ook is er een gezegde wat vaak uitkomt en zegt: schoenmaker houd je bij je leest. Kaashandel is iets anders dan kaasproductie. Om in de handel veel te kunnen verdienen moet je producten voor weinig kunnen inkopen van producenten. Dat is hij nu zelf.  Tevens kan ik geen waardering opbrengen voor een fabriek die 1 cent meer betaald dan een fabriek die ook volledig in kaas zitten. Wat dat betreft ben ik het volledig met de reactie van Mozes eens. Ik vergelijk het altijd maar met een kalverhandelaar die belooft dat hij altijd een rijksdaalder meer voor een kalf betaald dan de concurrent. Je weet als je logisch nadenkt al van tevoren dat er niets van terecht komt.

 • abtje


  Door het rookgordijn van Mozes wordt vergeten dat er behalve A-ware nog andere geinterreseerden waren. Volgens mij kan je ze niet allemaal van kwade opzet beschuldigen. Iedere geinteresseerde zal zijn eigen motieven hebben, maar niet allemaal zo slecht als wordt beweerd.

 • uitgelogd

  Ik begrijp niks van die bijeenkomsten van a-ware. Je moest binnen 40 km van Heerenveen zitten en minstens 400.000 kg/jaar leveren leveren en nu zijn er heel ver van Heerenveen bijeenkomsten. Zelfs de topschaatser in de a-ware marathonschaatsclub mag niet aan a-ware leveren.
  Veel bullshit over minimale kwaliteitseisen gehoord maar de ex-mevrouw van CONO is niet voor niets binnengehaald. Als een echte handelaar mooi lullen maar  eigen zakken vullen is het doel.

 • Mfb


  Ik wens de DOC boeren veel wijsheid toe wanneer ze gaan stemmen.
  De ervaring leert dat in een land waar de coöperaties de boventoon voeren er een hogere melkprijs is en een lagere voerprijs. Dat zegt volgens mij genoeg over de particuliere ondernemingen.

 • agratax2

  Moet DOC eenvoudig fuseren of is het verstandiger om met DMK een nieuwe cooperatie op te zetten, waarbij alle leveranciers lid zijn en dus medezeggenschap hebben in het reilen en zeilen van HUN fabriek(en). Als defusie niet mee rinhoudt dan samen de melk ze verdelen dat de transporten het goedkoopst zijn en de verkoop van kaas szmen wordt gedaan. Elkaar niet voor de voeten lopen bij de afnemers is de vraag of dat voldoende zoden aan de dijk zet.

 • boerbenning

  de duitse boeren hebben geen stemrecht.

  van nordmilch oftewel dmk naar doc gegaan toen zou er een fusie komen met dmk zyn we met 8 duitse boeren weer vertrokken bij doc naar ammerland . maar nu worden die duitse leden natuurlijk ingedeeld bij dmk.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.