height:550px RundveeAchtergrond

Gevolgen quotumloze EU op rundvlees ongewis

De vleesveehouderij kan concurrentie in de EU ondervinden van een groeiende melkveehouderij. De impact op rundvleesstromen moet nog blijken.

Mede door het eindigen van het melkquotum groeit de Europese melkproductie. De EU voorziet een toename van de totale melkproductie van circa 10 miljoen ton tussen 2014 tot 2024. In een aantal Europese landen wordt door de groeiende melkveehouderij concurrentie voorzien met de vleesveehouderij. Het rendement van productie van melk is immers hoger dan dat van vlees waardoor de vleesveehouderij in situaties van grond-, voer- en kapitaalconcurrentie het onderspit delft.

Daling van vleesveehouderij

Uit voorspellingen van de EU is een daling van de vleesveehouderij op te maken. Het aantal zoogkoeien in de EU neemt tussen 2014 en 2024 af van 11,9 naar 11,3 miljoen dieren. Dit vraagt wel een nuancering; de daling is al veel langer aan de gang en in het voorgaande decennium was die nog sterker. Het is daarom de vraag hoe groot het ‘quotum’-effect werkelijk gaat zijn.

Concurrentie met melk

Over het algemeen voorzien marktdeskundigen druk op de vleesveehouderij in landen waar de melkveehouderij hard groeit. Albert Vernooij, marktanalist van Rabobank International, voorziet een lichte verschuiving naar het zuiden van Europa, vooral naar Italië en Spanje. “De krimp in melkveegebieden in het Noordwesten van Europa gaat de komende jaren door.”

[([002_rb-image-1763696.jpeg]:inzetgroot)]

Het aantal runderslachtingen in de EU gaat op de langere termijn omlaag. Het aandeel kwaliteitsvlees neemt licht af.

Vernooi benadrukt dat eventuele veranderingen langzaam gaan. De impact van het wegvallen van de quotering en veranderingen binnen het GLB krijgen de komende jaren hun beslag. “Als melkvee- en vleesveehouders in Europa keuzes maken om hun productie te stoppen, veranderen of uit te breiden, gaat daar een periode overheen.” Marktprijzen voor vlees en melk kunnen die snelheid beïnvloeden.

Omschakelen van vlees naar melk is niet overal vanzelfsprekend, benadrukt Kees van Vliet, sectormanager agrarisch bij ING. “Een deel van de ondernemers houdt vleesvee omdat ze niet willen melken. Ook zijn lokale gesteldheid van de grond en het klimaat bepalend.”

Groeiambitie Ierland

Eén van de landen waar een grote groei van de melkveehouderij wordt verwacht is Ierland. De sector heeft de ambitie om de melkproductie tot 2020 met 50 procent te doen stijgen. Het land heeft door het grasweide-systeem een relatief lage kostprijs tussen de €20 en €25 per kilo melk.

Beheer
WP Admin