RundveeAchtergrond

Flinke tikken voor vloeibaar, ook kaasprijs verder omlaag

De dalende tendens op de zuivelmarkt zet gestaag, maar onmiskenbaar door.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk kreeg een flinke tik naar beneden, maar ook de prijzen voor room en mageremelkconcentraat kregen een verdere duw onderuit. In Nederland is de spotmelkprijs nog steeds relatief goed, al doet een daling met zo’n 4 cent naar 29, of zelfs 28 cent franco wel pijn. In Frankrijk wordt spotmelk verhandeld voor minder dan 20 cent per kilo. Ook in Duitsland is de spotmarkt lager dan hier.

De prijzen voor mageremelkconcentraat bewegen zijn ook steeds verder naar beneden. De spotprijs beweegt zich tussen de €1.200 en €1.300 per ton, maar er worden ook transacties gedaan beneden de €1.200. Het lijkt er op of nog maar weinig bedrijven een gokje durven wagen om wat extra mageremelkpoeder aan te maken. Voorraad maken lijkt taboe.

De roomprijs kreeg ook een flinke tik omlaag en komt steeds dichter bij het niveau van de boterprijs.

Van de kaasmarkt komen eveneens bemoedigende signalen. Foliekaas noteert tussen de €2,45 en €2,50 per kilo en heeft moeite om ook dit niveau vast te houden. Het gaat dan wel over pure foliekaas, geen kaas met een merk of een ander onderscheidend kenmerk. Natuurkaas doet het beter. Daarvoor wordt nog steeds zo’n €3 per kilo betaald. Natuurkaas met een merk of BGA-kaas brengt nog iets meer op. In de voorbije jaren hebben de prijzen van beide kaassoorten dichter bij elkaar gelegen. Er zijn zelfs wel tijden geweest dat natuurkaas lager noteerde dan folie. Dat is echter lang geleden.

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin