RundveeAchtergrond

Emoties voeren boventoon bij partnerkeuze DOC Kaas

De strijd rondom DOC Kaas is weer in alle hevigheid losgebarsten. Bestuur en directie hebben hun keuze gemaakt voor het Duitse DMK. Daar willen zij mee samen. Coöperatie DeltaMilk en kaasmaker A-ware werken aan een alternatief voor de Duitse zuivelreus. Hoe zij dit zich voorstellen, moet de komende dagen duidelijk worden.

Een van de vervolgvragen is: proberen ze de leden van DOC Kaas te overtuigen of ook bestuur en directie?

Idealiter was de keuze van DOC Kaas voor een partner gedreven door verstandelijke en verstandige afwegingen. Zo zou het volgens het boekje moeten gaan. In de praktijk heeft het er echter alle schijn van dat emotionele afwegingen een doorslaggevende rol spelen bij de keuze vóór de ene en tégen de andere partij. Daar zijn verschillende aanwijzingen voor.

Interview

In een recent interview van Boerderij met algemeen directeur Marc Ligthart wilde hij niet ingaan op de vraag of ook andere partners in beeld waren geweest en waarom die eventueel zijn afgevallen. Noch kon hij aangeven wat bij benadering het voordeel zou zijn van samengaan met DMK. Nu hoeft niet alles met de buitenwereld te worden gedeeld, maar bij het opsommen van de voordelen van een fusie moet er meer op tafel komen dan een reeks aannames.

Overwogen keuze maken

Nu hebben DOC Kaas, DeltaMilk en A-ware inmiddels een aardige geschiedenis met elkaar – net als DOC Kaas met DMK, maar met DeltaMilk en A-ware is die geschiedenis er één van geïrriteerde reacties en afwijzingen. Voor zover bekend vooral van de kant van DOC Kaas. De avances van Delta en A-ware werden meerdere keren afgewezen. Het werd helemaal zuur toen A-ware daarop eigen boeren ging werven met de belofte van een plus op de melkprijs van DOC Kaas. Het is niet de ideale voedingsbodem voor een toekomstige samenwerking. Anderzijds heeft de relatie met DMK trekken van een verboden liefde. In 2011 wilden directie en bestuur van DOC Kaas enorm graag met DMK samen, maar de leden staken daar toen een stokje voor. Maar verboden liefdes blijven trekken.

Luister naar verstand

Toch lijkt het beter het verstand te laten spreken. Stel dat het aanbod van DeltaMilk en A-ware toch meer geld oplevert? DOC Kaas kan in ieder geval de voor- en nadelen van de diverse opties rustig op rij zetten en dan – met de leden – kalm en overwogen een keuze maken.

Beheer
WP Admin