Rundveehouderij

Achtergrond 1280 x bekeken

Rustige markt voor veevoeders

De ruwvoerpositie van de meeste melkveehouders is uitstekend. Het is dan ook moeilijk om een beeld te schetsen van de handel in snijmais, omdat er nauwelijks transacties zijn.

Volgens de fouragehandel lopen de prijzen vanaf €58 tot €70 per ton, sterk afhankelijk van de kwaliteit. Er is wel veel belangstelling voor aanvulling op het rantsoen met structuurrijke componenten. Roodzwenk is evenals vorig seizoen goed gevraagd, maar beperkt verkrijgbaar. Ook luzerne is in trek. Die is echter duur. Ook tarwestro en graszaadhooi zijn recent al duurder geworden.

Bij de berekening van de voederwaardeprijs van de vochtrijke bijproducten is de energiecomponent in waarde toegenomen, eiwit juist iets goedkoper. Voor de bepaling van de marktprijs tellen vraag en aanbod uiteraard zwaarder, maar het geeft wel een indicatie. Bij een gelijkblijvende marktprijs, die nu nog varieert van €2,00 tot €2,20 per procent droge stof, is er voor bierbostel nauwelijks tot geen wijziging in de verhouding tot de netto voederwaardeprijs. Het blijft daarom kostentechnisch een aantrekkelijk om het product op te nemen in het rantsoen. Voor bierbostel ligt het omslagpunt bij een marktprijs van €2,40 per procent droge stof, geleverd Midden-Nederland.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.