Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

VanDrie verrast door exportverbod nuka’s

Kalversector is verrast dat NVWA export van nuchtere kalveren naar verre bestemmingen heeft stilgelegd. De sector wil via SBK en Vee&Logistiek in gesprek.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verbiedt de export van nuchtere kalveren (nuka’s) naar bestemmingen die verder zijn dan 8 uur rijden. Volgens de organisatie is er geen geschikt drinksysteem aanwezig op de transportwagens. Het verbod dat afgelopen maandag is ingegaan, werd afgelopen vrijdag met de sector gecommuniceerd. Henny Swinkels, directeur corporate affairs bij VanDrie Group, spreekt van een ad-hocbesluit dat om een zeer ongelukkig moment is genomen. VanDrie Group is een van de partijen die nuka’s exporteert. Een interview.

 

Wat betekent het exportverbod voor VanDrie Group?

“Het is eigenlijk nog te vroeg om hierop in te gaan. We zijn absoluut overvallen door dit ad-hocbesluit, dat op een zeer ongelukkig moment is genomen. Zowel bij de overheid als in de sector zijn, zo net voor de kerst, veel mensen afwezig. Daarbij is dit voor ons ook nog eens de drukste tijd in het jaar.”

Afgelopen jaar gingen volgens het CBS ruim 65.000 kalveren de grens over, waarvan een deel naar verre bestemmingen als Spanje en Italië. Dit besluit kost VanDrie Group toch direct geld?

“Dat klopt, al heb ik nog niet precies in beeld hoeveel. Pas zaterdagochtend werd ik via een email op de hoogte gebracht. We zijn nogal overvallen door het bericht en de mogelijke gevolgen nu aan het inventariseren. We hebben binnen de sector afgesproken dat we via de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) en sectororganisatie Vee&Logistiek het gesprek met de NVWA aangaan. Voorop staat voor ons dat er een acceptabel en praktische uitvoerbaar alternatief op tafel komt.”

Deze maatregel kan ook grote gevolgen hebben voor import van nuka’s?

“Ik wil nog niet doorredeneren op dit ad-hocbesluit van de NVWA. Dan ga ik op dezelfde manier als de NVWA te werk en dat lijkt met niet goed.”

Maar dit moet VanDrie Group toch zorgen baren?

“Zeker, ik maak me altijd zorgen als er een onderdeel uit een verordening wordt gelicht en als er vervolgens op basis van interpretatie maatregelen worden genomen. Maar nogmaals, we gaan dit als sector oppakken om in gesprek met de NVWA tot een gezamenlijke ordentelijke aanpak te komen.”

Lees ook dit nieuwsbericht over het exportverbod op nuchtere kalveren.

Beheer
WP Admin