RundveeAchtergrond

NMV: fosfaatrechten later invoeren

Laat eerst de AMvB grondgebondenheid in 2016 zijn werk doen. Pas als blijkt dat daardoor de melkveestapel onvoldoende krimpt, moeten pas onomkeerbare zaken als invoering van melkveefosfaatrechten worden doorgevoerd. Daarop zet de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in bij de volgende sessie van de regiegroep, stelde NMV vice-voorzitter Klaas Wolters tijdens een door de NMV georganiseerde bijeenkomst over het mestbeleid.

De NMV wil daarbij vasthouden aan de teldatum van 2 juli. Die is volgens zijn juridisch adviseur ook voldoende hard om zaken in 2017 te kunnen afdwingen.

Verrekendatum verschuiven

Naast doorwerking van de AMvB pleit de NMV er ook voor om de fosfaatverrekendatum te verschuiven van 1 januari naar 1 februari, net als in de akkerbouw. Door de verrekendatum een maand op te schuiven kunnen veehouders extra VVO’s regelen als:

  • onverhoopt in december via voer meer mineralen worden aangevoerd dan geraamd,
  • of als minder mineralen worden afgezet via melk en mest,
  • als in december meer voer besteld wordt,
  • of als minder melk en mest wordt afgevoerd dan vooraf geraamd.

Verhandelbaarheid via een beurssysteem

Als melkveefosfaatrechten worden ingevoerd, pleit de NMV voor verhandelbaarheid via een beurssysteem. Dat drukt de gemiddelde prijs van de rechten ten opzichte van een systeem van vrije handel.

Beheer
WP Admin