Rundveehouderij

Achtergrond 1163 x bekeken

Moeizame handel wolvee bij klein aanbod

Het aanbod van schapen en lammeren lag dinsdagochtend in Leeuwarden op 780 dieren. Het aanbod ligt hiermee zo'n 500 dieren lager dan een jaar geleden.

Hoewel het aanbod van schapen en lammeren niet groot was, bleven de prijzen maar moeizaam stabiel. Er werden dinsdagochtend maar weinig ooilammeren aangevoerd, wat ervoor zorgde dat de prijs op niveau kon blijven. Een Ooilam brengt maximaal €92,50 op, €7,50 minder dan vorig jaar. Het aanbod van ramlammeren was wel redelijk groot, maar door de aanwezigheid van een Belgische afnemer werden de dieren prijshoudend verkocht. Ramlammeren zwaarder dan 25 kilo kosten maximaal €127,50 per stuk. Dit is €5 meer dan een jaar geleden. Het aanbod van slachtschapen was ook kleiner dan een week geleden, deze dieren brengen met maximaal €115 per stuk €5 minder op dan een jaar geleden.

Minder consumptie

De consumptie van lams- en schapenvlees is minder groot dan in voorgaande jaren. Tel daar de concurrentie van de goedkope Engelse, Ierse en Nieuw-Zeelandse lammeren bij op en de moeizame afzet is verklaard.

Handelaren gaan er vanuit dat de prijs dit jaar niet meer zal stijgen. De vraag vanuit het buitenland moet dan veel aantrekken om de handel te verbeteren. Hoop is gericht op het voorjaar. Het aanbod van Engelse lammeren neemt dan weer af en de vraag vanuit landen als Duitsland trekt dan vaak weer aan. De prijzen trekken dan vaak traditiegetrouw weer aan.

Prognose: stabiel tot dalend.

Meer informatie over de prijzen van wolvee in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
rammen
schapen
ooien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.