RundveeAchtergrond

Fris klimaat en goede separatie

Maatschap Bom-Wessels in Emmer-Compascuum liet ruim twee jaar geleden een stal met een bijzonder open karakter bouwen: een V-stal. Deze 0+6+0-stal heeft capaciteit voor 240 melkkoeien en is in twee jaar tijd nagenoeg volgezet.

“We zijn in de afgelopen twee jaar van 165 naar 232 melkkoeien gegaan en hebben ook wat grond bijgekocht en hebben nu 80 hectare land”, vertelt Anjo Bom.

Hoe bevalt de V-stal?

“Erg goed. Het open karakter van de stal is echt beter voor de koeien. Het dak bestaat uit acht kappen en daarvan kunnen de middelste vier open. Bovendien kunnen de ventilatiegordijnen 5 meter open. Door dit frisse klimaat drogen de boxen altijd snel in. En bij slecht weer hoeven we ook niet zo snel bang te zijn voor regen in de boxen. De voergangen zitten tenslotte aan de zijkanten. Het enige punt is extreem weer. Bij vorst of hitte is buitentemperatuur ook echt binnentemperatuur. Op hete dagen met windstilte is het hier niet optimaal. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”

U koos voor gestuurd koeverkeer?

“Ja, dat werkt precies zoals we hoopten. Het gestuurde koeverkeer is een zeer groot winstpunt, werkt erg vlot en geeft veel arbeidsgemak. Wij hebben alle aandachtsgroepen voorin de stal en via twee driewegselectiepoorten krijgen de dieren vijf opties voorgeschoteld: een strohok voor de verse koeien, een behandelstraat, een opstartgroep, een hoogproductieve groep en een drachtige groep. De looplijnen zijn heel kort en dit scheelt veel tijd. Het meeste werk kunnen we zodoende altijd voorin de stal doen.”

Zie ook de fotoreportage van twee jaar geleden: V-stal biedt diercomfort en arbeidsgemak.

Hoe bevalt de melkstal?

“Wij melken in een 2×28-rapid exitmelkstal met beweegbare putvloer. Met 232 koeien is dat qua arbeid goed rond te zetten. De melktijd bedraagt inclusief schoonmaken 1,5 uur. Meestal begint Janneke of ik te melken. De ander drijft de koeien dan richting de wachtruimte, waar ruimte is voor 200 koeien. Daarna melken we samen. Dat gaat altijd vlot. Maar het grootste voordeel van de melkstal is dat we én veel capaciteit én overzicht hebben, maar dat er ook voldoende aandacht voor behandelingen is. Zo werken we in de melkstal met geluidsherkenning en MooMonitor-activiteitsmeting.”

U koos voor diepstrooisel en een dichte vloer?

“Ja, wij scheiden de mest. Het diepstrooisel bevalt goed. Het is een perfect ligbed, dikke hakken zijn er niet meer. We zien het ook in het stalbeeld; de koeien staan óf ze liggen. De combinatie diepstrooisel/dichte vloer is ook geen probleem. De mestschuiven maken elke twee uur hun ronde en dat is genoeg. De koeien zijn schoon. En nu de stalbezetting bijna 100 procent is, lopen de dieren er prima op. In het begin was de vloer soms wat glad door onderbezetting.”

Heeft u nog aanpassingen gedaan?

“Ja, we hebben een waterslang in de behandelstraat geplaatst. De roostervloer daar werd namelijk te droog en te glad. Daarnaast hebben we de sneldrinkers in het strohok vervangen door gewone waterbakken. Zo kunnen de dieren gemakkelijker veel drinken. Ook hebben we de droge koeien van de oude stal hiernaartoe gebracht, waarbij ze buiten melktijden in de wachtruimte gehuisvest zijn. Dubbeldoel dus.”

Beheer
WP Admin