RundveeAchtergrond

Fors betere resultaten in lichte stal

Maatschap Bouwmeester koos in 2013 als eerste Nederlandse bedrijf voor een light roof in het dak. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Maatschap Bouwmeester in Lochem (Gld.) bouwde medio 2013 een ligboxenstal voor 160 melkkoeien. Het dak, dat voor 90% uit lichtplaten bestaat, springt direct in het oog: een light roof, indertijd de eerste in Nederland. In de afgelopen twee jaar zette Bouwmeester de stal gestaag vol en groeide de veestapel door eigen aanfok van 120 naar 160 dieren. “Qua grond komen we met onze 55 hectare nu net niet uit. Daar moet nog wat bij”, zegt Henry Bouwmeester, die in maatschap boert met zijn ouders Henk (56) en Joke (56).

Hoe bevalt de light roof?

“Zeer goed. De grote hoeveelheid licht geeft veel voordelen. Koeien zijn veel sneller tochtig en de vruchtbaarheid is in het algemeen beter. En de platen zelf doen het ook goed. Ze zijn nog behoorlijk wit en verkleuren nauwelijks. Het zijn vooral spinnenwebben en stof die je ziet. De light roof is ook stevig. De lichtplaten hebben al flink wat hagel en regen moeten doorstaan, maar problemen waren er nooit. Het geeft wel meer lawaai, maar aan dat blikachtige geluid waren de koeien snel gewend.”

En hoe zijn de resultaten in de stal?

“Prima. Dat komt niet alleen door het vele licht, maar ook door de extra ruimte en ventilatie. De gemiddelde melkproductie is van 8.500 tot 10.200 kg per jaar gestegen. Ook is de diergezondheid veel beter. Dikke hakken zijn er niet meer en het celgetal is gezakt van 200 naar 160. Een ander groot voordeel in deze stal is dat we veel meer vreetplaatsen hebben. In de oude stal waren het er 30, nu zijn dat er 150. De concurrentie aan het voerhek is weg. Daar profiteren vooral de vaarzen van. Ze starten gemiddeld twee keer zo snel op.”

Jullie melken in een 2×12?

“Ja, we melken altijd met z’n tweeën. Dat werkt in principe altijd goed; gemiddeld zijn we na 1 uur en 3 kwartier klaar. Maar we zijn wel blij dat we voor automatische opdrijfhekken hebben gekozen. Die zijn een must bij zo’n melksysteem. De koeien komen nooit vanzelf, ook niet na 2,5 jaar. We hebben in de melkstal nog wel een aanpassing gedaan. Qua tepelvoering zijn we van rond naar vierkant gegaan. Er wordt nu minder lucht afgezogen en het melkt ook beter uit.”

Nog andere aanpassingen gedaan?

“Ja, de samenstelling van de paardenmest in de boxen hebben we aangepast. Dat product bestaat nu voor een derde uit een mengsel van kalk, stro en water. Dat was vooral ingegeven doordat er minder paardenmest beschikbaar was. Maar het blijft een prima product. Het is – op de transportkosten na – bovendien gratis. Alleen de wisselende samenstelling is een aandachtspunt. Maar gelukkig krijgen wij het meestal als een droog, constant product aangeleverd.”

Waren er ook minpunten?

“Ja, de mestrobot. Omdat wij een vrij groot vloeroppervlak in de stal hebben, is een robot met relatief grote schuif nodig. Maar de motor had daar veel moeite mee. In het eerste jaar hebben we zes motors versleten. Dat is telkens keurig opgelost, maar vervelend was het wel. Het werd dan snel een bende. Nu gaat het beter. Al blijft de grote schuif een extra obstakel in de stal. Vooral voor tochtige koeien.”

Beheer
WP Admin