RundveeAchtergrond

Stal staat bol van technische snufjes

Josef Hetzenauer is veehouder en stalautomatiseerder in Oostenrijk. Zijn melkveebedrijf dient als testbedrijf, maar dat mag de dagelijkse gang van zaken niet verstoren.

Een vrij nieuwe ligboxenstal valt niet op in het Inn-dal rond Kufstein (Oostenrijk), daarvan zijn er meerdere. De grote poort op de oprit en alle cijfersloten op de deuren wekken echter de nieuwsgierigheid van bezoekers.

Testen

Het bedrijf van melkveehouder Josef Hetzenauer dient echter als testbedrijf voor zijn stalautomatiseringsbedrijf Hetwin. Alle nieuwe technische snufjes die van de tekentafel in de productie terechtkomen, worden hier uitvoerig getest. Dat levert voor Oostenrijkse begrippen een zeer luxe stalinrichting op met een blauw-rode voerrobot, automatische voerschuif en boxenstrooier.

Beweeg over het icoon voor meer bedrijfsinformatie.



 

Stal op slot

Voor het testen van een nieuwe uitvinding gaat de stal letterlijk op slot, alle deuren zijn voorzien van codesloten. Buiten de veehouder, zijn meewerkende familie en Hetwin-medewerkers komt niemand de stal in. Zelfs de onderste helft van het windbreekgaas blijft dan dicht om nieuwsgierige blikken van de weg tegen te houden.

De stalbouw mag in Oostenrijk momenteel op een lager pitje staan, Hetzenauer merkt dat automatisering blijft trekken. “Een medewerker kost ook € 50.000 per jaar, dan heb je een voer­robot er in twee à drie jaar uit. En een ­robot wil nooit op vakantie en is nooit ziek”, lacht Hetzenauer, wijzend naar de voerrobot die hangend aan een rail de voergang opschuift.

Homogeen mengsel

De Aramis II-voerrobot zoemt richting het voorste deel van de stal en lost daar een mooi homogeen mengsel van gras, stro en mais voor een groep koeien. Opvallend aan de robot is de dubbele mengkuip en de snijinrichting voor lang gras. Terug bij de voerbunkers start het laden van een volgende portie voer voor een andere groep.

Door de stal lopen verschillende rails voor de voerrobot en de instrooirobot. Eventuele demonstraties hinderen de veestapel van melkveehouder Josef Hetzenauer niet.

Door de stal lopen verschillende rails voor de voerrobot en de instrooirobot. Eventuele demonstraties hinderen de veestapel van melkveehouder Josef Hetzenauer niet.

 

De veehouder heeft de melkveestapel verdeeld in drie groepen met elk een eigen rantsoen. Ook het jongvee is opgedeeld in drie leeftijdsgroepen met een 
eigen rantsoen. Al staan er maar een paar pinken binnen, de rest loopt een paar kilometer verderop op de berg.

Continu vers voer

De voerrobot draait vijf tot zes keer per dag zijn ronde door de stal om steeds een kleine hoeveelheid vers voer voor te draaien. Tussen de voerbeurten door trekt een aanschuifrobot de koeien nog eens extra naar het voerhek.

Beweeg over de iconen voor meer informatie.



 

Geen last van testen

Het testen en demonstreren van nieuwe staltechnieken doet de koeien niets. Vers voer of het aanschuiven van voer roept een aantal in de benen, maar het demonstreren van de boxinstrooirobot interesseert ze niets. Hooguit wordt het strooisel even van de kop geschud. De koeien staan jaarrond buiten, omdat de huiskavel niet zo groot is.

Ondanks de drukke agenda van Hetzenauer is op de resultaten van het bedrijf niets aan te merken. Met gemiddeld 11.400 kilo melk ligt de productie ver boven het Oostenrijkse gemiddelde van 6.500 kilo.

De veehouder gebruikt gehakseld stro voor de ligboxen, maar de Astor-instrooier kan ook biobedding of zand strooien.

De veehouder gebruikt gehakseld stro voor de ligboxen, maar de Astor-instrooier kan ook biobedding of zand strooien.

 

Prima uiergezondheid

Het strenge oog van Hetzenauers vrouw, die het melkmanagement doet, zorgt voor een prima uiergezondheid, het gemiddelde celgetal is 118.000. “We gebruiken veel homeopathische middelen, omdat antibioticum alleen mag als het niet anders kan. Droogzetten mag alleen met goedkeuring van de dierenarts. Zodra een koe een verhoogd celgetal heeft, krijgt ze een homeopathisch middel. Sinds kort kan dat in de melkrobot via een sprayinstallatie die het middel op de neus van de koe spuit”, wijst Hetzenauer naar een kastje met zes flesjes.

Managementprofi

Vaarzen kalven op een leeftijd van 26 tot 30 maanden af, dat komt doordat ze als pink ’s zomers op de alm lopen, waardoor ze minder hard groeien. De tussenkalftijd is met 390 dagen netjes. Dat geldt ook voor het aantal inseminaties per dracht, die weet de veehouder op 1,9 te houden. Deze resultaten leverden Hetzenauer vorig jaar de titel ‘Managementprofi’ van de fokkerijorganisatie op.

Beheer
WP Admin