Rundveehouderij

Achtergrond 3594 x bekeken

Prijs Belgisch Blauwe nuka onder druk

De prijs van nuchtere kalveren noteert stabiel op de veemarkt in Purmerend. Kalveren met 50 procent Belgisch Blauw waren net als vorige week moeilijker te verkopen dan de goede zware zwart- en roodbonte kalveren.

Het aandeel van kruisling-nuka's stijgt doordat melkveehouders vaker het ondereind van hun veestapel met Belgisch Blauw insemineren.

45.000 meer inseminaties

Dit blijkt ook uit gegevens van fokkerijorganisatie CRV: het aandeel van het aantal eerste inseminaties met Belgisch Blauw is dit jaar gestegen naar 10,7 procent, dit was 8,1 procent. Het totaal aantal eerste inseminaties steeg met ruim 80.000 naar ruim 1,5 miljoen. Dit betekent dat er dit jaar zo'n 45.000 meer inseminaties hebben plaatsgevonden met Belgisch Blauwe stieren, een stijging van maar liefst 40 procent.

Meer vraag dan aanbod

De vraag naar deze kalveren stijgt echter nog niet mee in het aanbod. Handelaren verwachten dan ook dat de prijs van de kalveren de komende tijd onder druk blijft staan. Het aanbod van zwart- en roodbonte kalveren daalt waardoor die prijzen juist weer wat aan kunnen trekken.

Prognose: kruislingkalveren onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.