RundveeAchtergrond

Melkveehouderij eist klare taal

Melkveehouders van DDB en NMV voerden donderdag actie in Den Haag tegen de situatie in de sector. Net als Rabobank, de NZO en FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer willen zij een einde aan de onduidelijkheid in de melkveehouderij.

De melkveehouders van Dutch Dairymen Board (DDB) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die donderdag in Den Haag protesteerden tegen de huidige situatie in de melkveehouderij, hebben het misschien nooit gedacht. Toch hebben ze veel gemeen met de bankiers van Rabobank Nederland die vorige week hun nieuwe melkveevisie presenteerden, met vele bestuurders van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en met FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer in zijn column in ledenblad Melk: er moet een einde komen aan de onduidelijkheid in de melkveehouderij. Er moet een knoop worden doorgehakt over een hard productieplafond.

Knoop doorhakken, niet polderen

Hier ligt eigenlijk een mooie taak voor kersvers staatssecretaris Martijn van Dam. Hij is vers van de lever, in vrijwel alle opzichten, en dat is feitelijk gezien alleen maar goed. Laat hem een knoop doorhakken, maakt bijna niet uit welke. Voorganger Sharon Dijksma had er bij al haar kwaliteiten niet de moed voor. Zij legde te veel neer bij de polder. In de voorbije anderhalf jaar is duidelijk geworden waar dit gepolder toe leidt: uitstel, uitstel en nog eens uitstel. Uitstel en onduidelijkheid is het laatste waar de melkveehouder om verlegen zit.

Ze weten wat ze niet willen, niet wat ze wél willen

Belangenbehartigers en zuivelcoöperaties weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wél willen. Alle opties worden zo lang mogelijk opengehouden, met funeste effecten voor de melkveehouderij als geheel. Die zet zich neer als een bedrijfstak die alleen maar denkt aan groeien en verder uitbreiden. Dat is misschien niet eens omdat ze dat zo graag wil, maar dan wel uit angst dat ze ooit op slot wordt gezet. De enige remedie hier tegen is, hoe tegenstrijdig het ook klink, dus een slot. Dat geeft duidelijkheid.

Variabele productiebeheersing

Het zal duidelijk zijn dat de in Den Haag protesterende melkveehouders hun actie niet hebben gecoördineerd met de Rabobank en andere speler. DDB en NMV willen net als hun Europese collega-organisaties in EMB-verband toe naar een systeem van variabele productiebeheersing dat iedereen gelijke eisen oplegt. Dat is iets wat de zuivelindustrie en LTO Nederland beslist niet willen.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen

Sieta van Keimpema (DDB) gaf donderdag het roer nadrukkelijk aan de overheid: dáár ligt volgens haar de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie – en voor de garantie dat de melkveehouder een redelijk inkomen verdient. Ze verwijst er terecht naar dat de Europese Unie dat in haar grondregels heeft vastgelegd.

Beheer
WP Admin