Rundveehouderij

Achtergrond 1652 x bekeken

GD introduceert antibioticagevoeligheidstest

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft voor deelnemers aan Uiergezondheid Tankmelk het Bedrijfsantibiogram Mastitis geïntroduceerd. Het gaat om een antibioticagevoeligheidstest op bedrijfsniveau, die melkveehouders helpt mastitis goed en gericht te behandelen.

Het instrument biedt de mogelijkheid om naast inzicht in de mastitiskiemen op het bedrijf, ook inzicht te krijgen in de actuele antibioticagevoeligheid van deze kiemen. De uitslag geeft een goede indicatie van de antibioticagevoeligheid voor de komende zes maanden; per gevonden kiem wordt duidelijk of de gevoeligheid voor een bepaald antibioticum goed, matig of slecht is. Hiermee levert het Bedrijfsantibiogram Mastitis waardevolle input voor het bedrijfsbehandelplan en helpt het eerder het juiste middel te kiezen bij problemen met mastitis.

Voor het Bedrijfsantibiogram Mastitis moet apart worden betaald, te weten €37 per kwartaal, exclusief btw.

Meer informatie op bedrijfsantibiogram.nl.

Inzicht in antibioticagevoeligheid op bedrijfsniveau

GD presenteert: het Bedrijfsantibiogram Mastitis

Exclusief voor deelnemers aan Uiergezondheid Tankmelk presenteert het UGA Team van GD: het Bedrijfsantibiogram Mastitis. Een unieke antibioticagevoeligheidstest op bedrijfsniveau die melkveehouders helpt mastitis goed en gericht te behandelen.
Het Bedrijfsantibiogram Mastitis is de nieuwste innovatie van GD op het gebied van uiergezondheid. Het biedt deelnemers aan Uiergezondheid Tankmelk de mogelijkheid om naast inzicht in de mastitiskiemen op het bedrijf, ook inzicht te krijgen in de actuele antibioticagevoeligheid van deze kiemen. De uitslag geeft een goede indicatie van de antibioticagevoeligheid voor de komende zes maanden: per gevonden kiem wordt duidelijk of de gevoeligheid voor een bepaald antibioticum goed, matig of slecht is. Hiermee levert het Bedrijfsantibiogram Mastitis waardevolle input voor het bedrijfsbehandelplan en helpt het eerder het juiste middel te kiezen bij problemen met mastitis.

 

Pilot

Het Bedrijfsantibiogram Mastitis is het resultaat van jarenlang onderzoek en een prachtig voorbeeld van de innovatiekracht van GD. In de afgelopen maanden is het Bedrijfsantibiogram getest in samenwerking met een dierenartspraktijk en 14 melkveehouders. Op www.bedrijfsantibiogram.nl is een filmpje te zien waarin een dierenarts en een melkveehouder uit deze pilot vertellen over hun ervaringen.

 

Input voor bedrijfsbehandelplan

UGA is de uiergezondheidsaanpak van GD. Door middel van 16 informatiebijeenkomsten heeft het UGA Team in oktober de rundveedierenartsen in Nederland geïnformeerd over de ins-en-outs van het Bedrijfsantibiogram Mastitis en over de mogelijkheden die er zijn om de uitslag te gebruiken voor het bedrijfsbehandelplan. Dierenartsen van deelnemers ontvangen ook altijd de uitslag en kunnen zodoende helpen bij de interpretatie en bij het kiezen van de juiste strategie en aanpak.

 

Praktische informatie

Aanmelden voor Uiergezondheid Tankmelk en het Bedrijfsantibiogram Mastitis kan eenvoudig via www.bedrijfsantibiogram.nl. Met Uiergezondheid Tankmelk wordt de tankmelk  zes of tien keer per jaar onderzocht op de zeven belangrijkste (groepen) mastitisverwekkers. Het Bedrijfsantibiogram wordt twee keer per jaar, in januari/februari en juli/augustus, uitgevoerd op de mastitisverwekkers die in die maanden in de tankmelk worden aangetoond. Een abonnement Uiergezondheid Tankmelk kost €58,- (6 metingen) of  €93,75 (10 metingen) per kwartaal, het Bedrijfsantibiogram Mastitis kost €37 per kwartaal. Prijzen zijn exclusief btw.


Meer informatie, waaronder een toelichting op de uitslag en de antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u op www.bedrijfsantibiogram.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.