RundveeAchtergrond

Koper en verkoper ver uiteen op maismarkt

De maishandel komt rustig op gang, terwijl de oogst al wel aardig los gaat. Melkveehouders hebben veelal te weinig financiële middelen om grote uitgaven te doen en wachten af.

De maisoogst is in het zuiden en midden van het land in volle gang, toch is de maishandel rustig. De oogst vindt dit jaar weliswaar twee weken later plaats dan gewoonlijk, toch is het rustig voor de tijd van het jaar. Voerleveranciers geven aan dat de verkoop van mais ver achter blijft bij de verwachtingen. Voeradviseurs ontvangen wel veel telefoontjes van melkveehouders, maar dit is in veel gevallen puur informatief: ze vragen prijzen op en daar blijft het vaak bij.

Verwachtingen aanpassen

Aan het begin van het jaar waren de voorspellingen heel anders; de vraag zou de pan uit rijzen en de mais kon dit jaar wel eens heel duur worden. Er stonden immers veel meer koeien in de stallen en door aanpassingen in de derogatie is het areaal mais bij veehouders kleiner dan voorheen. De markt verloopt nu echter heel anders dan in het voorjaar verwacht werd. Dit noemen voerhandelaren dan ook vaak om duidelijk te maken aan verkopers dat zij hun verwachtingen ook moeten aanpassen.

Maisareaal per provincie

Verschil in areaal mais 2015 ten opzichte van 2014; voorspelling 2015 door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handel verloopt traag

Wat vooral opvalt, is dat er dit jaar een flink verschil merkbaar is tussen de beleving van koper en verkoper. Kopers willen beduidend minder betalen dan verkopers willen ontvangen. De handel verloopt in veel gevallen dan ook erg traag en het is nu een kwestie van wie de langste adem heeft.

Hoe dan ook moet de mais toch een keer van het land; laten staan doet niet veel goed voor de kwaliteit. Verkopers hebben eigenlijk maar twee keuzes: of zelf inkuilen en wachten op betere tijden, of zakken in prijs. Kopers zoeken nu naar alternatieven en kijken wat ze zelf in de kuil hebben. Veel melkveehouders die nu niet kunnen, kopen en zien volgend jaar wel wat ze tekort komen. Her en der zijn er nu al veehouders die de mais die zij van het land af wilden verkopen, inkuilen. Zij hopen erop dat de kosten die zij nu maken, verderop in het jaar goedgemaakt worden.

De maisoogst is al volop aan de gang in het midden en zuiden van het land, de handel is echter nog rustig.
Bekijk een fotoreportage van de maisoogst in Overijssel

Prijzen ver uit elkaar

Voerleveranciers melden allen een prijs die flink lager ligt dan de prijs waarvoor vorig jaar handel werd gedaan. De diverse grote voerleveranciers vragen € 1,40 tot € 1,45 per procent droge stof. Dit komt bij een drogestofpercentage van 33 procent neer op zo’n € 46 tot € 48 per ton thuis geleverd. Dit is al snel € 10 per ton minder dan vorig jaar.

Uit gegevens blijkt dat de rundveestapel dit jaar flink gegroeid is. In het derde kwartaal staan er maar liefst 113.700 meer dieren ouder dan een jaar op de bedrijven dan vorig jaar in het derde kwartaal. Deze dieren moeten allemaal eten, waardoor de vraag naar voer wel moet stijgen.

Financiële middelen beperkt

De lage melkprijs gooit op dit moment echter roet in het eten bij de handel in mais. Melkveehouders hebben tot en met oktober bij FrieslandCampina een prijs van gemiddeld € 30,65 per 100 kilo melk ontvangen. Vorig jaar was dit nog € 40,50 per 100 kilo melk; deze bedragen zijn bij een jaarleverantie van 700.000 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent voor ZuivelNL.

Melkveehouders hebben door de flinke melkprijsdaling – en in veel gevallen door een flinke rekening voor superheffing – te weinig financiële middelen om grote uitgaven te kunnen doen. Loonwerkers en verkopers van mais merken ook dat de financiële ruimte beperkt is. Zij vragen dan vaak ook om een voorschot of betalingsgarantie van de boeren voordat de deal gesloten wordt.

CCM geen vetpot

Vaak kiezen telers van mais bij een slechte prijs voor snijmais om de mais als CCM te verkopen. Dit brengt dan vaak wat meer op dan de mais wegdoen als snijmais. Dit jaar is dat echter ook geen vetpot. Varkenshouders wachten net zo goed af met het kopen van mais waardoor de prijs per ton op zo’n € 120 ligt en CCM geen alternatief is.

Aanbod kleiner dan vorig jaar

Op dit moment lijkt het aanbod van beschikbare mais nog groot. Dit wordt echter veroorzaakt door het uitblijven van vraag. Uit voorlopige gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het areaal mais dit jaar gekrompen is met zo’n 2.250 hectare. Dit is een daling van 1 procent ten opzichte van vorig jaar.

De daling van het maisareaal is hiermee wel minder groot dan verwacht. Prognoses van maiszaadleveranciers voorspelden eerder dit jaar namelijk een afname van zo’n 5 tot 10 procent. Omdat de prijsvoorspellingen voor dit jaar op een hoog niveau lagen en de veestapel flink toenam, hebben diverse akkerbouwers mais ingezaaid, waardoor het areaal toch aardig op peil gebleven is.

Lagere opbrengst

Hoewel de daling van het maisareaal meevalt, zal de opbrengst dit jaar ten opzichte van vorig jaar wel lager liggen dan de eerder genoemde 1 procent. Vorig jaar was een topjaar met flinke opbrengsten. Dit jaar is gemiddeld gezien iets beter dan een gewoon jaar, maar de stand is wel wisselend.

Dat de handel rustig blijft, ondanks de groei van de veestapel, is volgens voerleveranciers is mede te verklaren door de goede grasoogst. Naast de goede graskuilen heeft de flinke opbrengst van de mais van vorig jaar ook nog invloed op de vraag. In veel gevallen ligt er meer mais in de kuil dan verwacht, waardoor de noodzaak om nu te kopen uitblijft.

Onzekerheid veestapel

Hoewel de maisprijs nu flink onder druk staat, is het wel spannend hoe de prijs zich verder in het jaar ontwikkelt. Voerleveranciers verwachten dat het afnamemoment van mais zal verschuiven. Normaal gesproken koopt het gros van de melkveehouders mais in het najaar direct van het land. Dit keer zal de handel veel verder versnipperen. In de winter en in het voorjaar ontstaat er naar verwachting meer vraag naar ingekuilde mais. De melkveestapel is te veel uitgebreid om ervan uit te gaan dat er zomaar een deel van de vraag wegvalt. Toch is alles hierin nog onzeker: welke besluiten gaat de politiek nemen rondom de invoer van de fosfaatrechten? Welke gevolgen zullen die hebben op bedrijfsniveau?

Handel oude mais profiteert

Ondertussen profiteert de handel in ingekuilde mais van vorig jaar van de moeizame financiële positie. De vraag naar deze mais, ook al zijn het in volume kleinere bestellingen, is zeer stabiel. De prijs is dan ook al tijden redelijk ongewijzigd met een prijs tot € 60 per ton. Verwacht wordt dat de prijs van deze ingekuilde mais verder in het seizoen stijgt omdat de vraag verder toe zal nemen.

Voerleveranciers geven in veel gevallen dan ook het advies nieuwe mais te kopen als daarvoor nu financiële ruimte is. De prijs ligt op een laag niveau en lijkt alleen nog maar te kunnen stijgen.

Het hele artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van 16 oktober.

Beheer
WP Admin