Rundveehouderij

Achtergrond 2116 x bekeken 2 reacties

Opleving zuivelmarkt van korte duur

De stemming in zuivelmarkt is positiever dan vooraf verwacht. Hierdoor is de interventieprijs weer even uit de hoofden bij de zuivelhandelaren.

De positieve stemming wordt veroorzaakt door een gunstige dollarkoers, een tender uit Algerije en een lagere melkaanvoer dan verwacht. Door de gunstige dollarkoers zijn de Europese zuivelproducten momenteel concurrerend op de zuivelmarkt. Het is echter afwachten hoe lang dat nog duurt. De prijs van Amerikaanse zuivelproducten ligt nu te hoog om mee te kunnen op de wereldmarkt waardoor de voorraden oplopen. Als de wisselkoers gunstig blijft, zullen de Amerikanen toch vroeg of laat toch ingrijpen door de prijzen te verlagen.

De vraag is nu wanneer de Amerikanen ingrijpen. Gevreesd wordt dat dit op een niet al te gunstig moment zal zijn. Nu de melkprijzen zijn gedaald, zien melkverwerkers de melkproductie minder hard stijgen dan verwacht. Extra melken kan niet uit met een flinke superheffingsboete in het vooruitzicht. Echter er zijn veel stallen met extra capaciteit de grond uitgestampt en er zullen vanaf april extra vaarzen aan de melk komen. De daling van de melkproductie zal dan ook niet van lange duur zijn. Zolang de afzet van Europese producten op de wereldmarkt interessant blijft, zal er niet al te veel aan de hand zijn. Maar de Amerikanen zullen ook wat moeten waardoor de goede afzet van Europese zuivel niet gegarandeerd blijft. Handelaren vrezen dat deze opleving dan ook niet meer is dan een sprong van een dooie kat.

Prognose: op korte termijn stabiel.

Laatste reacties

  • kleine boer

    verwachten verwachten verwachten Als het niet regent is het droog....

  • haam

    gebruik de zoek functie van deze website en kijk dan wat de verwachting waren over 2013 sentiment is niet in euro s uit te drukken

Of registreer je om te kunnen reageren.