Rundveehouderij

Achtergrond 1954 x bekeken 12 reacties

Afzwakkende euro haalt EU-zuivelmarkt uit het dal

Redding van markten komt vaak vanuit onverwachte hoek. Zo verging het de Europese zuivelmarkt ook in de voorbije weken. In de laatste weken van het voorbije jaar had vrijwel iedereen een langere periode van sub-interventieprijzen in het vizier.

Een te hoog aanbod van melk, gecombineerd met een zwakke vraag en aanzwellende concurrentie van de Amerikanen op de wereldmarkt zouden voor malaise zorgen.

Dat perspectief is behoorlijk gewijzigd, in ieder geval voor dit moment. De oorzaak daarvan is niet de gewijzigde situatie op de zuivelmarkt, maar de sterk gewijzigde wisselkoersen. De euro is sterk in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, wat tot gevolg had dat het Europese product veel gunstiger op de wereldmarkt kon worden aangeboden, terwijl in de EU de prijzen voor zuivelproducten - gerekend in euro's - flink konden stijgen. Mageremelkpoeder trok aan van minder dan €1.700 naar nu zo'n €1.950 per ton, mageremelkconcentraat steeg zelfs van ongeveer €1.100 per ton eind vorig jaar naar rond de €1.900 per ton nu. Per productcategorie verschillen de prijsvariaties, maar in de basis is de prijs voor zuivelgrondstoffen ruwweg gestegen met het percentage dat de euro is gedaald ten opzichte van de dollar.

Door de verbeterde concurrentiepositie is de druk is van de Europese zuivelmarkt af en konden voorraden worden beperkt. Omdat nu ook de melkproductie verder is gedaald in de EU is er voor het moment zelfs weer lichte krapte. Het blijft wel erg de vraag hoe lang het herstel blijft en hoe ver het gaat.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Positief nieuws. Waarom hebben andere sites al veel eerder positief nieuws over de zuivel markt? Zit daar een gedachtengang achter?

 • agratax2

  Jaap39. Inderdaad goed nieuws. Maar de lagere waarde van de Euro maakt het importvoer wel duurder. Maar netto zal het goed uitpakken.

 • Fermer

  De melkproducten op de wereldmarkt zijn even duur gebleven in dollars, in euros zijn ze de waardevermindering van die euro duurder geworden. De export naar buiten de EU kan dus duurder verkocht worden, alle melk(producten) die in de EU verkocht worden, het grote gros, blijven gelijk in prijs. Krachtvoer, kunstmest en olie, ook alle in dollars prijsbepaald, zullen voor de EU boer wel duurder worden. Netto resultaat voor de boer zie ik negatief.

 • klaas.van.der.horst1

  @Jaap39 Beste Jaap, wij hebben vorige week ook al gemeld dat het beter gaat, maar in de markttendens proberen we om ook te kijken naar de langere termijnverwachtingen en ons niet te baseren op alleen een enkel gunstig feitje. Soms wachten we voor deze rubriek even tot het beeld wat scherper is. Ook nu blijft het afwachten wat 1 april gaat veroorzaken. 't zou mooi zijn als de markt blijft stijgen en de eurokoers behulpzaam, maar zoals emmerei zegt, wordt importvoer en kunstmest wel duurder.

 • Zuperboer

  De DGT is al enkele weken stijgende. Hier handelt men met aanbieders en kopers wereldwijd. Als het valutaverhaal de enigste reden van prijsstijging ten gunste van de Euro-landen zou zijn, dan zou de GDT stabiel zijn om die reden.

 • tinus888

  En hoeveel wordt er verhandeld op de DGT?

 • haam

  1 zwaluw maakt nog geen zomer maar het eerste kievitsei kondigt wel het voorjaar aan dus de dagen worden langer en uiteindelijk word het wel weer zomers, mooi vooruitzicht toch.

 • alco1

  Inflatie maakt zonder twijfel een schwung aan de economie.
  Zolang de lonen daar niet in mee gaan blijft dit ook zo.
  Als dit ook weer aangepast is kun je weer van voren af aan beginnen.

 • abtje

  @Alco waren ze in Den Haag niet begonnen om de ambtenaren salarissen weer te verhogen? Daar was weer ruimte voor, beweerde de minister. Volgens mij deden ze dat zelfs al voor de inflatie uit.

 • alco1

  Het gaat om het gros van de lonen. De arbeidersklasse.
  Die er dus als eerste weer de dupe van worden.

 • peter1939

  er is fiks overcapaciteit momenteel in Nederland om melk te verwaarden, die blijft echt niet leeg staan, dus spotmarkt vliegt omhoog, alleen moeten de verwerkers nog wennen aan het feit dat er structureel veel vraag zal blijven op de spotmarkt en dus hogere prijzen als voorheen......ook al kan verwerken niet 100% kostendekkend zijn zal er toch verwerkt worden omdat leegstand veel meer kost.....een prima teokomstperspectief voor de nederlandse melkveehouderij....daarnaats de dalende euro....kanniet beter...alle profetische uitspraken van banken en adviseurs ten spijt....

 • koestal

  Ook droogte in Nieuw-Zeeland betekent minder aanbod van melkpoeder

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.