RundveeAchtergrond

Lage melkaanvoer ontlast zuivelmarkt iets

De melkaanvoer in Nederland en buurlanden zit momenteel ongeveer op z’n dieptepunt.

Voor de ontwikkeling van de zuivelmarkt is dat bepaald geen verkeerde ontwikkeling. Melkveehouders hebben natuurlijk het liefst hoge prijzen en stevige leveranties, maar in zo’n geval zouden de zuivelprijzen nog harder onderuit gaan dan ze al deden. Even iets minder druk op de ketel doet de prijzen geen kwaad.

De Europese zuivel heeft vooral behoefte aan extra afzetmogelijkheden en die blijven beperkt aanwezig. De markt voor melkpoeders lijkt redelijk stabiel. Met name de prijzen voor mageremelkpoeder lijken iets gesteund door berichten over de gunning van een grote order voor Algerije. Europa zou met name mageremelkpoeder kunnen leveren. Ook de openstelling van private opslag voor mager poeder en boter werkt niet verkeerd. De markt voor vollemelkpoeder lijkt iets zwakker, maar  toch ook redelijk stabiel.

De boternotering trekt iets aan, met name door de opslagregeling. Boter noteert zo’n €2950 per ton. De roomprijs is daarentegen juist iets zwakker en is zo’n €200 gezakt naar ongeveer €3.550 per ton (€3,55 per kilo). Ook de notering voor mageremelkconcentraat is licht gezakt, naar zo’n €1.800 per ton.

De kaasmarkt staat er slechter voor. Foliekaas noteert op de spotmarkt nu nog maar zo’n €2,35 per kilo. De lage prijzen zijn niet verwonderlijk, want voor de foliekaasmakers heeft de EU nog helemaal niets gedaan. Ze kunnen slechts kiezen tussen gewoon door produceren of concentraat en room verkopen. Iets meer natuurkaas maken zit er ook niet meer in.

De spotmarkt voor rauwe melk daalt licht.

Prognose: aanhoudende druk op de prijzen.

Beheer
WP Admin