RundveeAchtergrond

Megastap: van 60 naar 480 koeien

Melkveehouder Jan Jonkman in Mariënheem (Ov.) bouwt een stal met 480 plaatsen. Hij melkt nu 60 koeien. De komende jaren gaat het bedrijf stapsgewijs meer melken.

Bouwvakkers zijn druk met het storten van keldermuren in de grote bouwput achter op het erf. Melkveehouder Jan Jonkman (56) wijst over de betonvlakte, en legt uit hoe de stal er uit gaat zien. “Het gebouw wordt 134 x 39 meter. Naast een 2×20 melkstal en een aantal strohokken is er ruimte voor 480 ligboxen. Het wordt dus een compacte stal.”

 

De bouw is het begin van een grote groeisprong. Wat is de reden?

“Directe aanleiding is dat onze zoon Jurgen (26) er voor kiest om het bedrijf over te nemen. Door de ligging van het bedrijf nabij het Boetelerveld, een Natura 2000-gebied, zat ons bedrijf jarenlang op slot. Via allerlei procedures lukte het om een Natuurbeschermingswetvergunning te krijgen voor 470 koeien en 200 stuks jongvee.”

Zijn vijfhonderd koeien nodig voor een gezinsinkomen?

“Ik zie de uitvoering van ons bedrijfsplan vooral als vastleggen van bedrijfsvermogen. Zonder deze groeisprong maakt de ligging nabij het Boetelerveld het lastig om de waarde van het bedrijf vast te houden. Soms moet je stappen zetten. Als je met je bedrijf op een lastige plek zit, zoals wij, moet je de beschikbare ruimte maximaal benutten. Later kan dat niet meer. “

Welke investering is er met de nieuwe stal gemoeid?

“Simpel te bouwen houdt de kale aanneemprijs voor de stal onder €2.500 per plaats. De Groene Vlag rooster is wel een dure, maar volgens ons ook de beste emissiearme stalvloer. De roosters verhogen de bouwkosten met €500-600 per koe. Tel nog eens €500 per koe voor de melkerij. Dan kom je op €3.500 per koe.”

€3.500 per koe betekent een totaal investering van bijna €1,7 miljoen. Wilde de bank mee?

“Twee banken wilden met ons in zee gaan. Je moet dan wel een realistisch bedrijfsplan hebben. Het beschikken over de noodzakelijke vergunningen is voor financiering uiteraard een eerste voorwaarde. Natuurlijk zijn niet alle risico’s af te dekken. Hoe de opbrengstprijs van melk, en de prijzen van voer en koeien zich ontwikkelen, weten wij ook niet.”

U moet straks het grootste deel van de mestproductie verwerken. Hoe gaat u dat doen?

“We kiezen voor mestverwerking met een mestscheider op boerderijniveau en gaan vervolgens de dikke fractie hygiëniseren. Dat gaat we doen met een unit van Veenhuis in een gezamenlijk demonstratieproject. De gehygiëniseerde mest zetten we af voor export, en de dunne fractie kunnen we op onze eigen 35 hectare grond kwijt.”

Wanneer staat de nieuwe stal vol koeien?

“Het kan nog wel tot volgend voorjaar duren voordat we de stal echt in gebruik nemen. Extra quotum kopen of superheffing betalen is financieel ongunstiger dan wachten op het einde van de quotering. We willen starten met 200 koeien. Na een jaar kijken we of we een volgende groeisprong maken.”

Was het niet voordeliger om de bouw ook op te knippen in meerdere fases?

“Nee, de kosten van twee keer bouwen zijn hoger. Met het oog op het uitsluiten van zo veel mogelijk onzekerheden vinden we ineens uitvoeren van de bouw de beste keuze. En dat nu voor scherpe prijzen gebouwd wordt, stimuleerde onze beslissing.”

Bekijk hier de foto’s van de bouw.

Beheer
WP Admin