RundveeAchtergrond

Hoge melkaanvoer en zwakke vraag gooien roet in het eten

De onverwacht hoge en in sommige delen van Europa weer hogere melkaanvoer gooit roet in het eten bij het prijsherstel in de zuivel.

Ook het matige zomerweer zet de markten onder druk. Gevolg daarvan is dat in de afgelopen week veel zuivelprijzen weer terugzakten. De situatie is niet te vergelijken met die in april. De piek is nu minder hoog dan toen. Bovendien is flink meer verwerkingscapaciteit beschikbaar, maar ook nu liggen weer fabrieken ongewenst stil. Bij gebrek aan echt mooi weer is de roommarkt bovendien zwak. De ijsfabrikanten moeten wachten op zonniger weer.

Door de zwakke markt viel de prijs voor melkconcentraat met enkele vele honderden euro’s per ton terug in prijs naar €1.800 tot in het beste geval €1.900 per ton. De roomnotering daalde naar zo’n €4.000 per ton, terwijl ook de boterprijs flink omlaag gleed. naar ongeveer €3.500 per ton. Dit heeft naar verluid ook te maken met een nieuwe tender voor Nieuw-Zeelandse boter.

Bij de poeders is het beeld al niet veel beter. Magere melkpoeder noteert bij het Productschap Zuivel nog €2.840 per ton, maar de spothandel beweegt zich al rond het niveau van €2.750 per ton en lager. Voor volle melkpoeder en melkpoeder voor veevoer is het beeld weinig anders. Zelfs de opmars van de kaasnotering stagneert, al hoeft nu niet per se veel melk in de kaasbak. De zuivelindustrie wilde de prijs voor foliekaas graag naar zo’n €3,40 per kilo optrekken, maar dit bleek onhaalbaar.

De spotmarktnotering voor rauwe melk leed ook onder de zwakke markt en moest zo’n 4 cent per kilo prijsgeven.

Prognose: dalende noteringen.

Beheer
WP Admin