RundveeAchtergrond

NVWA onderzoekt kalveren steekproefsgewijs op verboden middel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met onderzoek naar de aanwezigheid van het verboden antibioticum Furazolidon bij drie kalverbedrijven en een melkveebedrijf in Gelderland. De bedrijven zitten op slot, er mogen geen dieren of producten worden afgevoerd.

Op één van de bedrijven zijn net voor de bemonsteringsactie van de NVWA dieren afgevoerd en geslacht. Het vlees is onderzocht. Hieruit blijkt dat in het vlees van deze dieren residuen zijn gevonden van Furazolidon. De NVWA heeft daarna direct de handelsstromen van dit vlees in kaart gebracht. Een deel van het vlees, 24 ton, is in Duitsland, België, Frankrijk en Italië terechtgekomen. Het overige deel, 45 ton, is naar de Nederlandse markt gegaan en waarschijnlijk al geconsumeerd. De partijen die nog op de markt aanwezig zijn worden van de markt gehaald. Het bureau risicobeoordeling oordeelt dat het gehalte aan Furazolidon in het vlees zodanig is dat het bij normale consumptie van het vlees geen gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Het gebruik van het verboden middel kwam aan het licht bij een controle in april op 20 kalverbedrijven. Daarbij werd op één bedrijf het verboden middel Furazolidon aangetroffen. Bij nader onderzoek bleek dat het middel via diervoer op het bedrijf terecht was gekomen. De diervoerproducent bleek vergelijkbaar voer te hebben geleverd aan drie andere kalverbedrijven. Ook werd het voer gebruikt voor het melkvee van het veevoerbedrijf. Verder onderzoek moet uitwijzen of het voer met het verboden middel ook elders is gebruikt.

De dieren op de bedrijven waar het voer met verboden middel is gebruikt, worden nu onderzocht op aanwezigheid van het middel. Dit gebeurt steekproefsgewijs. “Als het middel hierbij wordt aangetroffen krijgt de veehouder de keuze alle dieren op zijn kosten individueel te laten testen of de hele groep dieren waarbij het middel is aangetroffen af te voeren”, legt een woordvoerder van de NVWA uit. Dieren waarbij de stof wordt aangetoond worden afgevoerd en gedood. De mogelijkheid bestaat dat de dieren bij het onderzoek het antibioticum al hebben afgebroken en dat dit niet meer terug te vinden is. De NVWA kan nog niet zeggen om hoeveel dieren het in totaal gaat. De verwachting is dat enkele duizenden kalveren zijn behandeld met het middel.

Beheer
WP Admin