RundveeAchtergrond

‘Zaai gras-rode klavermengsel op maaipercelen op afstand’

Het Louis Bolk instituut houdt samen met Agrifirm en Barenbrug op 3 en 5 juni demodagen over de teelt en het voeren van gras-rode klaver mengsels. Toine Heijmans, productmanager ruwvoermanagement bij Agrifirm Feed, raadt melkveehouders aan deze te bezoeken en zelf ook gras-rode klaver te gaan telen: “Het is heel erg interessant, vooral voor maaipercelen op afstand.”

Vanwaar dat enthousiasme voor een biologische teelt?

“Ook ik had eerst de idee ‘het zal wel’, maar toen ik zelf ging kijken gingen de ogen pas echt open. De opbrengst van gras-rode klaver is ongeveer 2 ton droge stof per hectare per jaar hoger dan bij een grasproductiemengsel.  De DVE opbrengst is een derde hoger, de VEM-opbrengst krap 15 procent meer. En dat is alleen nog maar de gewasopbrengst.”

Zijn er dan nog meer voordelen?

“Jazeker. Doordat het een vlinderbloemige is, heb je minder bemesting nodig. De bespaarde  kunstmest kun je op andere percelen toepassen. Daarnaast verbetert de structuur van de grond, wat de komende jaren zeker een item gaat worden. Het past dus ideaal in een rotatie met snijmais. De mais is een rover van organische stof,  met gras-klaver herstelt je dit weer.”

Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Zijn er dan helemaal geen nadelen?

“De rode klaver houdt zich moeilijk in stand. Witte klaver woekert, rode klaver verdwijnt makkelijk uit het perceel. Hij kan niet goed tegen beweiding en is gevoelig voor structuurverslechtering door veelvuldig berijden met zware machines. Op de kopeinden van een perceel verdwijnt de rode klaver dus het eerst. Daar zie je de witte klaver oprukken die in heel laag aandeel meegezaaid wordt. Het beste lijkt drie tot vier jaar gras-rode klaver, gevolgd door drie tot vier jaar snijmais. Zaai dan wel het laatste jaar een erg vroeg maisras zodat bijtijds een gras-rode klaver mengsel gezaaid kan worden.”

Rode klaver heeft de naam bitter te zijn bij verhouting. Gaf dat vorig jaar geen probleem omdat toen veelal erg laat gemaaid is?

“Dat probleem speelt bij beweiding, door conservering verdwijnt die bittere smaak. Ik raad ook niet aan om gras rode klaver te beweiden. Gebruik het op maaipercelen op afstand. Dat zijn vaak ook percelen waar mais wordt geteeld. Het Louis Bolk instituut komt tot een voordeel van €250 per hectare per jaar, ik denk dat het nog hoger uitkomt in een rotatieteelt.”

Meer info over de open dagen op www.klaverklimaat.nl/demodagen

Beheer
WP Admin