Rundveehouderij

Achtergrond 1320 x bekeken

Poedermarkt voorkomt echte malaise in zuivel

De zuivelmarkt blijft last houden van een hoge melkaanvoer, maar het lijkt er op dat deze week de druk in Nederland iets is afgenomen.

Er werden in de loop van de week minder partijen melk en concentraat aangeboden die snel een plek moesten vinden. Iets van ontspanning dient zich aan.

Dit wil nog niet zeggen dat het leed al is geleden. Er blijven nog steeds capaciteitsproblemen bij de melkverwerking en zoals het er nu uitziet, kan dat nog wel even duren. Arla zal de melkpoederfabriek in Pronsfeld, die door brand stil ligt, naar eigen zeggen pas half juni weer in gebruik nemen. Dat is een belangrijke indicator.

Echter, dankzij het feit dat niet alle in West-Europa aangeboden melk ter plekke kan worden verpoederd, blijven de poederprijzen relatief hoog. Dat is een zegen, maar een die zich presenteert als probleem. De export van melkpoeders is in de voorbije maanden prima gelopen en tegen goede prijzen. Naar Algerije lijkt er bij de laatste inschrijving echter weinig Europees product te zijn verkocht. Dit waarschijnlijk vanwege de verslechterde concurrentiepositie van de EU.

De kaasmarkt blijft nog altijd stevig onder druk staan. Gelukkig voor de kaasproducenten zijn de prijzen voor natuurkazen niet zo hard mee naar beneden gegaan. Gemeld wordt dat natuurkaas nog altijd zo'n €3,40 tot €3,30 per kilo opbrengt, tegen foliekaas zo'n €2,50. Foliekaas is een veel anoniemer en prijsgevoeliger product, en wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd.

De prijs voor Nederlandse spotmelk is relatief stabiel gebleven, op zo'n 28 tot 29 cent per kilo franco. Dat is behoorlijk meer dan de 20 tot 25 cent voor niet-Nederlands product.

Prognose: licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.