RundveeAchtergrond

Lichtpuntje room gaat ook kopje onder in melkplas

Met het dalen van de roomnotering gaat ook het laatste lichtpuntje op de zuivelmarkt kopje onder.

Eind vorige week werd nog meer dan €4.000 per ton betaald voor room, deze week ging er €200 tot €250 van de notering af. Voor volgende week staan de signalen nog verder op rood. Er zijn inmiddels prijzen vastgelegd voor €3.400 tot €3.300 per ton. Ook de noteringen voor magere melkconcentraat en rauwe melk gaan verder  omlaag. Concentraat verloor licht aan prijs en zit nu op zo’n €1.300 per ton. Spotmelk noteert franco fabriek rond de 29 cent.

Veel verwerkers beperken de aanvoer van vloeibaar product. Zij hebben de piek in de leveringen aan supermarkten en levensmiddelenbedrijven gehad en willen niet met onverkoopbare voorraden blijven zitten. Het meeste vloeibare product dat nu nog de markt op moet, gaat naar de poeder- en botermakers. Die gaan echter niet veel meer betalen.

De notering voor mageremelkpoeder kruipt steeds verder onderuit. Mageremelkpoeder voor humane voeding zit nog enkele tientjes boven de €1.700, ofwel nog maar €20 tot €30 per ton boven het interventieniveau. Mageremelkpoeder met bestemming diervoer brengt minder dan €1.600 per ton op.

Met de kaasnotering gaat het al evenmin goed. Foliekaas noteert momenteel rond de €2,10 per kilo (in de supermarkt vaak nog meer dan het dubbele, maar dat is nog op basis van oude contracten), terwijl de tendens nog altijd dalend is. Het wachten is op het moment dat voorraden de interventie in stromen, maar begrijpelijk is dat bedrijven daar ook niet op zitten te wachten. Zeker niet als de markt nog lang slecht kan zijn.

Prognose: dalende prijzen.

Beheer
WP Admin